De wereld op z’n kop: omgekeerde houdingen

omgekeerde houding

Wanneer stond jij voor het laatst ondersteboven? Tenzij je een erg geoefende yogi bent, wellicht al lang geleden. En toch vormen inversies of omgekeerde houdingen een belangrijk deel van onze yogapractice.

Om het simpel te houden: inversies zijn houdingen waarbij je alles omkeert. Je heupen komen boven je hart. Je hart boven je hoofd. De meeste yoga houdingen zijn best uitdagend, maar je inspanning wordt beloond, beloofd!

Zo haal je het meest uit jouw yoga practice

Wat doet een inversie

 • Versterkt je lichaam, met name armen, benen, rug, core en buikspieren
 • Verbetert de bloedsomloop door tegen de zwaartekracht in te gaan
 • Werkt in op je zenuwstelsel: bepaalde omgekeerde houdingen zorgen voor veel energie en warmte in je lichaam (zoals Schouderstand of Hoofdstand), anderen zijn rustgevend (Legs up the wall)
 • Geeft je een ander perspectief en laten je toe om de dingen eens van een heel andere kant te bekijken
 • Draagt bij tot meer focus en concentratie

Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan inversies, vervang je ze best door een andere houdingen wanneer je menstrueert, bij hoofd- of nekproblemen, hoge bloeddruk of oogproblemen. Ga naar Child’s Pose (Kindhouding) of Savasana.

Stap voor stap

Werk naar een omgekeerde houding toe. Je bent ongetwijfeld erg enthousiast bij het idee van meteen in een schouder- of handstand te gaan staan, maar volg les bij een yogadocent die jou stap voor stap meeneemt. Op zowat elke inversie moet je jouw lichaam (en je geest) voorbereiden. Ook props zoals blokjes, riemen, een hoofdstandbankje of de muur helpen je om ondersteboven te gaan.

Neem ook de tijd om niet enkel op te warmen, maar je lichaam ook de nodige rust te geven wanneer je uit een omgekeerde houding komt. En, als je stap voor stap verder de houding verkent, vergeet er niet van te genieten.

Omgekeerde yoga houdingen

 • Downward facing dog
  Ja! Die neerwaarts kijkende hond is een inversie. Je hart is boven je hoofd, zie je? Het is een van de veiligste inversies waar je als beginnende yogi mee kan starten.
 • Dolphin pose / Three Legged Dog
  Voel je je al erg vertrouwd met de Down dog? Probeer dan eens de houding op je onderarmen (Dolphin Pose) of met één been in de lucht (Three Legged Dog).
 • Brughouding / Setu Bandha Sarvangasana
  Inversie én backbend in één. Deze houding zit meestal aan het einde van jouw yoga practice, op het moment van de cool down. Ook fijn om hoofd- of rugpijn te verlichten. Bridge pose: zo doe je ‘m
 • Schouderstand/ Salamba Sarvangasana
 • Ploeg / Halasana
 • Hoofdstand / Salamba Sirsasana

Soms kan die inversie als een hele uitdaging voelen, maar onthou vooral: speelsheid en lichtheid brengen je ondersteboven, niet je hoofd. En blijf vooral ademen

Lees meer

Foto: Wee Lee on Unsplash