Zo doe je het: leniger worden met yoga

Leniger worden met yoga

Moet je zonder moeite kunnen dubbelplooien als je op je yogamat stapt? Met je vingers je tenen kunnen raken voor je een yogastudio binnenstapt? Helemaal niet! Integendeel: yoga kan je helpen om leniger te worden. Toen ik voor het eerst een Full Primary (de eerste reeks uit de Ashtanga yoga) volgde, schrok ik ervan hoe diep andere yogi’s konden buigen. Naar voor, naar opzij, zelfs naar achter! Ik was even uit mijn lood geslagen toen ik zag hoeveel soepelheid er in die lichamen zat. Maar je hoeft helemaal niet zo lenig te zijn om met yoga te starten – of de vele voordelen ervan te ondervinden.

Als kind had je waarschijnlijk een bewegingsvrijheid en soepelheid waar je nu enkel van kan dromen. Hoe ouder je wordt, hoe meer flexibiliteit er verloren gaat. Voeg daar nog een zittende job en minder beweging aan toe, en je zal merken dat veel volwassenen vandaag al moeite hebben met voorover buigen of je armen achter je rug verstrengelen. Of je was nooit erg flexibel om te beginnen. Gelukkig kan je veel van de verloren soepelheid weer terugwinnen – en zelfs flexibeler worden dan je al was.

Elke dag enkele yogaposes

Eerst de ongemakkelijke waarheid…in veel yogalessen ligt de focus op kracht, evenwicht, ademhaling en lichaamshouding. Soepelheid of flexibiliteit komt er wel af en toe bij kijken, maar komt helemaal niet zo vaak aan bod als we soms denken. De dynamische vormen van yoga zoals Ashtanga of Vinyasa bieden onnoemelijk veel voordelen, maar de Zonnegroeten of Krijgers zullen je niet zoveel soepeler maken. Zelfs niet als je elke dag op de mat staat. Je spieren zijn maar verantwoordelijk voor zo’n 50% van onze lenigheid. Voor het overige is het ons zenuwstelsel dat bepaalt hoe flexibel we zijn.

Om leniger te worden, is het belangrijk om bepaalde delen van je lichaam (zoals verkorte hamstrings, stramme heupen en stijve schouders) weer soepel te maken. Dat doe je door lange, passieve stretches waar je tussen 2 tot 5 minuten in blijft. Zo geef je jouw lichaam het signaal dat het tijd krijgt om zich te ontspannen en in een diepe stretch te gaan.

Een les yin yoga is fantastisch als je geen stramme heupen of stijve schouders wil. Maar door elke avond voor je gaat slapen 15 minuten de tijd te nemen voor enkele lange poses, creëer je veel meer soepelheid in je lichaam.

Tips voor meer lenigheid

  • blijf lang in een yoga houding (2-5 minuten), zodat die kan inwerken op je dieper liggende weefsels
  • neem een zachte en diepe ademhaling aan die je lichaam toelaat om volledig te ontspannen
  • werk elke dag aan je lenigheid, bij voorkeur 15 minuten ’s avonds, net voor je gaat slapen
  • focus telkens op een ander deel van je lichaam, bijv. hamstrings, heupen, schouders of je rug

Houdingen om te werken aan je flexibiliteit

Heupen

Hamstrings

Schouders

  • Anahatasana
  • Eagle Arms
  • Threaded Needle

Rug

Je lichaam vraagt niet enkel tijd van jou, het kost soms ook even tijd om te kijken welk effect dit heeft op jouw lichaam. Heb geduld en verwacht niet meteen resultaat, maar geef het tijd.