Of je nu net begint met yoga of al een lange tijd op je mat staat, je zal sowieso genieten van thuis yoga doen. Of je nu ’s ochtends, overdag of ’s avonds yoga doet, je zal snel het effect voelen van regelmatig op je mat te staan. Ook als je yogales bij een leraar volgt, is het heerlijk om op een vrij moment aan yoga te doen. Je kan starten met yoga op jouw eigen tempo, in je eigen huiskamer. Met deze tips stap je zorgeloos op je mat:
1 – Zoek een vast moment waarop je elke week even tijd kan maken voor yoga.
Zoals met alles helpt regelmaat. Plan ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds een moment in dat bij jou past. Kies vooral een tijdstip waarop je niet gehaast bent en weinig kans hebt om gestoord te worden. Ben je een ochtendtype, dan is de vroege ochtend wellicht voor jou ideaal. Maar je hoeft niet om vijf uur ’s ochtends op je mat te staan. Er zijn, wanneer dan ook, is voldoende.
2 – Kies een ruimte waar je voldoende plaats hebt.
Eigenlijk heb je maar voldoende plaats nodig om je matje te leggen, meer niet. En je armen kan uitstrekken, dat helpt ook. Die ruimte kan je woonkamer of slaapkamer zijn, maar evengoed een rustige werkruimte of een zonnige plek op je terras. Wat belangrijk is als je thuis yoga doet? Zorg voor een plek waar er niemand binnenkomt: vraag je huisgenoten om je dus even niet te storen.
3 – Thuis yoga doen: zet alle afleiding even aan de kant.
Zet je smartphone op vliegtuigmodus en laat je even niet afleiden. Volg je online les? Gebruik dan liever een computer in plaats van je smartphone en sluit alle apps af die je niet nodig hebt. Is er lawaai rondom je? Geluiden vanop straat of in je huis zijn nu eenmaal deel van je leven. Maak ze ook deel van jouw yoga practice thuis.
4 – Creëer een eigen yoga studio (maar dan thuis).
Breng alles wat je fijn vindt in een yogales, ook bij je thuis. Denk aan kaarsjes, wierook, zachte muziek om je helemaal in de sfeer te brengen. Ik hou van planten en doe ook graag yoga tussen mijn groene vrienden, ze brengen net dat beetje extra rust.
5 – Draag makkelijk zittende en warme kleding.
Ook thuis wil je comfortabel yoga willen doen. Draag bij voorkeur verschillende laagjes kleren over elkaar. Als je iemand bent die snel kou krijgt, hou dan een trui in de buurt voor het begin of einde van de practice. Je lichaam koelt meestal af als je enkele minuten in Savasana, de laatste houding ligt. Hou een deken bij de hand om je lichaam te bedekken als je afkoelt.
6 – Doe yoga op een lege maag.
Het is verleidelijk, zeker wanneer je honger hebt, maar ga niet op je yogamat staan als je net gegeten hebt. Je gaat voorover- en achteroverbuigen, twisten en andere yogaposes doen. Die zijn niet altijd aangenaam na een maaltijd. Eet liever iets lichts of stel je maaltijd uit tot na de yoga.
7 – Wees eerlijk met jezelf.
Als een houding niet voor jou toegankelijk is, forceer jezelf dan niet. Kies een alternatieve houding of neem even de tijd om uit te rusten. Volg het ritme dat jou lichaam aangeeft. Da’s het fijne van thuis aan yoga doen: jij bepaalt het tempo. Je ademhaling is een goeie leidraad. Ben je buiten adem? Doe het dan wat rustiger aan.
8 – Wacht niet op de perfecte omstandigheden. Rol je matje uit en begin.
Ben je net zoals ik, dan wacht je wellicht tot alles perfect is om thuis aan yoga te doen. Is het te koud of te warm? Heb je wel genoeg tijd? Heb je alle props: blokjes, bolsters, dekens? Wacht niet tot alles perfect is om aan yoga te doen. Kies voor korte momenten die je makkelijk kan inplannen in je dag. Kort en vaak aan yoga doen is doorgaans beter dan heel onregelmatig op je mat staan.
9 – Beloof jezelf om de yogapractice te doen.
Ook al ben je moe of heb je even geen zin meer. Er zijn hindernissen die elke yogi zal herkennen. Geef jezelf de tijd om de effecten van yoga te ervaren. Er zijn geen quick wins, er is geen kortere route. Alleen echt de tijd nemen om yoga te doen, zal je yoga echt laten ervaren.
10 – Stel vragen als je iets niet begrijpt of meer wil weten over een bepaalde houding.
Een deel van yoga doen is ook bijleren. Zoek op over jouw favoriete houding, lees over de verschillende vormen van yoga, verdiep je in de filosofie van yoga. Blijf niet met vragen zitten, maar duik in yoga met het idee dat je je hele leven lang kan blijven leren.