De herfst is een tijd van overgang. Tussen de lome zomerdagen en de koude van de winter. Tussen het uitbundige en het verstilde. Tussen het luchtige en het aardse. Dit seizoen is het ideale moment om die overgang ook op jouw yogamat te brengen. Laat je inspireren door de natuur rondom je en probeer deze yoga houdingen voor de herfst.
Op de yogamat: yoga houdingen voor de herfst
Herfst is vaak een moment van veel veranderingen. Niet alleen buiten, maar ook binnenin. Deze yogahoudingen voor de herfst helpen je om stil te staan, je balans opnieuw te vinden en je over te geven aan de veranderlijkheid van alles rondom je.
- Boomhouding – haal in de herfst inspiratie uit de natuur. De wereld rondom je is altijd in verandering, net als je innerlijke wereld. Wil je een yogahouding doen die geïnspireerd is op de natuur? Tree Pose of Boomhouding is een pose die je evenwicht test, maar ook stabiliteit kan brengen wanneer je die meest nodig hebt. Net als een boom stevig geworteld staat in de aarde met een door de wind bewegende kruin, heeft ook deze yoga houding een sterk fundament en een beweeglijk bovenlichaam.
- Mediteer – Maak tijd voor meditatie. Mediteren is het innerlijk stil maken. Helemaal in het nu zijn. Je ademhaling kan een leidraad zijn om in dit moment te blijven. Observeer welke gedachten er bij je opkomen, zonder er dieper op in te gaan. Volg een begeleide sessie (via apps zoals Headspace) of gun jezelf gewoond de tijd om even stil te zitten.
Yoga in de natuur
“I only went out for a walk and finally concluded to stay out till sundown, for going out, I found, was really going in.” John Muir (1838 – 1914)
Herfst betekent ook de natuur intrekken. Voetje voor voetje door de natuur bewegen. Wie de tijd neemt om écht te vertragen en rond te kijken, merkt een hele andere wereld op. Zeker in de herfst, wanneer de lucht opeens kouder aanvoelt dan de frisheid van de lente of gloeiende warmte van de zomer, je schoenen zachtjes wegzinken in de vochtige grond en elk stukje groen ook een palet aan andere kleuren toont.
Als je wandelt in een bos, op een pad of veld dat bezaait is met verkleurde bladeren, blijf dan even staan. Bomen maken zoveel gedaanteveranderingen door. Vroeger dachten de indianen dat bladeren verkleurden onder invloed van jagers in de hemel. In de herfst werd de Grote Beer neergehaald. Het bloed van de jacht kleurde eerst de bladeren rood, wanneer de jagers de beer aan het spit deden om op te eten, kleurden ze geel.
Minder mytisch maar niet minder mooi: de bladeren maken een stof aan die rood en blauw absorbeert, waardoor alleen groen nog zichtbaar is. Die stof heeft wel zonlicht nodig. Wanneer de dagen korten en er minder zon voorhanden is, kan de stof het proces niet starten en komen er een veelvoud aan andere kleurschakeringen tevoorschijn.
Yoga houdingen in de herfst: aandacht hebben
Stel je voor dat je in Tadasana, de berghouding staat. Met je voeten stevig op de grond, maar met de wind die zachtjes van de ene zijde naar de andere doet dansen. De wortels van een boom lijken ergens op de basis van ons eigen leven. Net als bomen hebben we een stevig netwerk nodig, een sterk fundament om iets op verder te bouwen. Net als bomen staan we in een altijd veranderde omgeving, waaraan we ons aanpassen en in meebewegen. Eeuwenoud, die bomen, maar verder springlevend.
Beloof jezelf een aantal momenten waarin je de natuur in trekt. Sta tenslotte even stil bij hoe de seizoenen het landschap om je heen doen veranderen. De natuur heeft zo’n impact, maakt je stil, zet je aan het denken.