Zes yogawijsheden als inspiratie voor je dagelijks leven

inspiratie voor je dagelijks leven

Hoe we op de mat staan, zo staan we ook in ons leven. Als we snel opgeven bij een moeilijk houding bijvoorbeeld. Of we buiten adem toch maar blijven doorgaan. Op de mat kan je nog meer inspiratie voor je dagelijks leven vinden. Want hoe onze instelling op de yoga eruit ziet, vertelt ons veel over onszelf.

De yogalessen in dit artikel laten je toe om je houding (niet je pose, wel je ingesteldheid) op de yoga mat te onderzoeken. Elke les geeft je een praktische tip die je eenvoudigweg kan toepassen. Doe er elke dag of elke week eentje.

Kan je meer? Doe dan minder.

Wanneer is je dag geslaagd? Ben jij iemand die vooral kijkt naar wat je hebt gerealiseerd? Naar wat en hoeveel je op één dag kan doen? Onze eigenwaarde hoeft niet te steunen op prestaties, al heeft het daar vaak alle schijn naar. Misschien lijkt het zo op je werkplek, maar het hoeft niet zo te zijn in je vrije tijd. Je eigenwaarde hangt niet af van de hoeveelheid van dingen die je onderneemt of doet.

Vergelijken is iets wat vaak voorkomt op de yogamat. Hoe doet mijn buurman- of vrouw het? Eigenlijk heeft dat weinig zin, want je buurman- of vrouw heeft andere uitdagingen. Hij of zij is misschien heel lenig, maar kan zich moeilijk focussen. Iedereen staat om een andere reden op de yogamat.

“Het geheim om goed te leven is om nooit zo veel te doen als je kan.”

Hou die quote voor ogen vandaag. Minder doen dan wat we kunnen, ligt niet in onze aard. En toch kan het heel bevrijdend zijn. Doe daarom vandaag wat minder dan wat je aankan. Neem eens de tijd om niets te doen. En geniet wat meer van jezelf en je gewonnen tijd.

Keer altijd terug naar je adem

We doen het zo vaak zonder nadenken dat het vanzelfsprekend lijkt: ademen. En toch is je ademhaling is een van de krachtigste instrumenten die we zelf kunnen bespelen. De ademhaling brengt je naar het hier en nu, en doet je vanzelf vertragen. Twee dingen die je nodig hebt om gelukkig te zijn.

Beginnen met écht bewust te ademen hoeft niet moeilijk te zijn. We weten intussen al dat wanneer we rustig ademen, ons lichaam meestal volgt.  Met enkele basistechnieken heb je tools die je altijd en overal kan gebruiken. In een stressvolle situatie, wanneer je het moeilijk heb, of gewoon wanneer je de nood voelt.

Kies vandaag twee momenten waarop je even tijd maakt om je ademhaling gewoon te observeren. Laat je adem je leiden. Kijk welk effect dat op jou heeft.

Begin elke dag opnieuw

Je nam je misschien al eens voor om elke dag yoga te doen. Dat lukte een paar dagen, maar dan vergat je het. Of het lukt niet. En toen was je drive weg. Zo herkenbaar, niet? Het is een terugkerend thema: we hebben goede voornemens, maar na een tijdje verdwijnen die.

Laat je niet ontmoedigen wanneer je iets niet kan volhouden. Hoe menselijk van jou, toch? In plaats van ontevreden te zijn, zie in hoe waardevol het is om iets te proberen. Zelfs al heb je nooit honderd procent kans om te slagen.

Elke dag, elk uur, elk moment is een kans om opnieuw te starten. Heb je iets geprobeerd en is het niet gelukt? Doe alsof je iets nog nooit eerder hebt gedaan. Met nieuwsgierigheid en zin om te ontdekken. Start vandaag opnieuw met iets dat je al een tijdje niet meer hebt gedaan.

Laat los wat je niet meer nodig hebt

Dat klinkt een beetje als een opruimgoeroe die door je kledingkast gaat, maar er zit wel een zekere wijsheid in. Vasthouden aan kleren, dingen, ideeën doen we doorgaans langer dan goed voor ons is. Op de yoga mat uit zich dat in verwachtingen. Je denkt: deze houding lukte vorige week, dus nu moét het ook maar lukken. Vaak verwarren we ambitie met discipline.

Schrijf ergens deze quote op: “De grootste discipline is overgave.”

Wanneer je de volgende keer op een yoga mat staat, focus op hoeveel je kan en mag loslaten: je verwachtingen, je ervaringen uit het verleden, je weerstand om te doen wat je kan. De laatste inspiratie voor je dagelijks leven komt net als deze wijsheid vanuit jezelf. Lees verder onder de foto.

yogawereld

Geef jezelf de toestemming

Jijzelf bent je eigen grootste criticus. Let er maar eens op. Vaak zal je met veel meer medeleven en begrip kijken naar iemand anders wanneer die een fout maakt. Voor jezelf zal je sneller oordelen.

Met dat in het achterhoofd: weet dat alleen jij jezelf de toestemming kan geven om gelukkig te zijn. Niemand zal je op de schouder komen tikken en zeggen: nu heb je genoeg gedaan en mag je tevreden zijn.

Neem een diepe ademhaling en beslis dat je de volgende vijf minuten gewoon blij mag zijn met wat je hebt. Na vijf minuten doe je opnieuw hetzelfde voor de volgende vijf minuten, en de volgende vijf…

Meer yoga inspiratie voor je dagelijks leven

De wijsheden in dit artikel komen uit een boekje dat in 2006 verscheen op een formaat dat bijna in je broekzak past. Kathy Vaquez, een yoga lerares uit Alaska, zat jarenlang in een hoekje tijdens de yogales. Ze pende de woorden van haar eigen yoga docent, Judith Hanson Lasater, neer. Het boekje kreeg de titel A year of living your yoga. Het is een boekje vol inspiratie met lessen uit yoga voor wie elke dag zoekt naar verdieping.

Deze lessen in praktijk brengen? Met deze praktische tips maak je ruimte voor yoga in je huis en leven

Foto’s: Walter Pfennig via Pexels