Kindhouding of Child’s pose

kindhouding

Child’s pose of Kindhouding klinkt elke (beginnende) yogi als muziek in de oren, want deze rusthouding komt bijna altijd op het juiste moment in je yogapractice. Balasana brengt een diepe ontspanning met zich mee.

Door de voorwaartse buiging, je voorhoofd op de mat en je gesloten ogen, sluit je je als het ware af voor de buitenwereld. Je geeft aan je lichaam dat het signaal dat het zich volledig mag ontspannen. Misschien daarom dat het een van mijn favoriete houdingen is.

Kindhouding, heerlijk ontspannen

Child’s Pose is een houding waarin je niets moet, maar enkel mag genieten van de heerlijke stretch en ontspanning. Wie veel tijd doorbrengt achter een bureau – of net heel veel rechtop staat – kan soms veel druk voelen in de onderrug. Deze yoga houding stretcht dit deel van de rug en opent ook de heupen, nog zo’n plaats waar veel spanning komt vast te zitten. Een fantastische pose om stress en vermoeidheid te verlichten.

Naar Child’s Pose, de Kindhouding

  • Kom op je knieën zitten op je mat. Plaats de knieën iets wijder uit elkaar en breng je dikke tenen naar elkaar toe.
  • Breng je bovenlichaam in de richting van de mat. Je bovenlichaam rust op je benen of net ertussen. Laat je voorhoofd rusten op de grond. Sluit je ogen.
  • Strek je armen naar voor en leg ze met je handpalmen naar beneden op de mat. Sommige yogi’s leggen graag de armen langs het lichaam, of strekken ze tussen de benen in naar achter.

Voor beginnende yogi’s (of yogi’s die veel zitten)

Als het moeilijk voor je is om met je zitvlak naar je hielen te gaan, plaats dan een opgevouwen dekentje tussen je hielen en je zitvlak. Dit is een ontspannende pose, dus ga op zoek naar een houding waarin je nergens nog spanning voelt.

Wil je iets minder diep in deze yoga houding gaan? Plaats je knieën dan iets dichter bij elkaar. Of leg een dekentje of kussentje onder je voorhoofd.

Foto: Elly Fairytale via Pexels