Maak je eigen yogamat spray

Yogamat spray zelf maken

Ben je net als vele yogi verknocht aan je eigen yogamat? Als je duurzaam wil genieten van je yogamat, dan is een yogamat spray onmisbaar. Het houdt je mat niet alleen proper, maar desinfecteert, haalt zweetgeurtjes weg en verlengt het leven van jouw yogamat aanzienlijk. Je kan bovendien kiezen uit een hele reeks aan fijne geuren om jouw practice extra op smaak te brengen! Gebruik hem twee of drie keer per week, of dagelijks als je elke dag op de mat staat of Bikram yoga doet. Een dure spray kopen is niet nodig: met deze instructies maak je in een handomdraai jouw eigen heerlijk geurende yogamat spray.

Duur: 5 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten voor de yogamat spray

  • 3/4 gedestilleerd water
  • 1/4 azijn of schoonmaakazijn
  • enkele druppels essentiële olie (afhankelijk van welke geur je gebruikt)

Yogamat cleaner: zo maak én gebruik je hem

  • Breng het water en de azijn samen in een spuitbus, bijvoorbeeld in een plantenspuit.
  • Voeg daarna de essentiële olie toe. Hou je niet van de geur van azijn (die soms sterker is dan de olie), voeg dan nog enkele extra druppels toe.
  • Gebruik twee à drie keer per week. Spray voldoende en verspreid over je hele mat met een lichtjes vochtige doek. Laat je yogamat na gebruik goed drogen.
  • Berg de spray op in een koele, droge plaats.
  • Probeer je spray altijd eerst uit op een klein plekje op de onderzijde. Veel, maar niet alle, matten zijn bestand tegen het gebruik van oliën.

Kies uit deze heerlijke oliën

Eucalyptus
Deze geur zal je bekend voorkomen, want hij wordt erg vaak gebruikt voor massages, wellness of in de yoga studio. Eucalyptus werkt in op de luchtwegen en stimuleert een diepe ademhaling.

Pepermunt & lavendel
Niet iedereen is fan van de geur van pepermunt, maar het is wel een absolute aanrader voor je yogamat spray. Combineer met enkele druppels lavendel voor een rustgevend én opwekkend aroma.

Rozemarijn
Rozemarijn heeft een verkwikkend en stimulerend effect. Zeker als je vermoeid bent, geeft deze olie je de nodige focus.

Citroen
Citroen heeft een desinfecterende werking en zit daarom in zoveel huishoudproducten! Het aroma geeft een boost aan je energiepeil en zorgt voor meer opgewektheid.

Zo, nu heb je alvast de basics om aan je eigen yogamatspray te beginnen. Ga aan de slag met geuren waar je zelf van houdt, en geniet voortaan van een fris geurende mat!

Foto: (c) simplemedicine.co