Haal het meeste uit jouw yogales

yoga les

Je hebt de juiste mat gekozen, een fijne yoga teacher gevonden, je drempelvrees voor de yogastudio overwonnen en dus helemaal klaar voor jouw eerste yogales? Mooi zo, je hebt alles in huis om echt te genieten van yoga. En toch…zelfs al doe je wat langer aan yoga, voelt elke les weer anders aan. Soms zelfs alsof er iets ontbreekt.

Het overkomt elke yogi op een bepaald moment: het gevoel hebben dat je niet kan vinden wat je nodig hebt. Dit zijn vijf hindernissen die elke yogi herkent. Met deze tips omarm je dat gevoel, en kan je weer genieten van de tijd op jouw yogamat:

Luister naar je lichaam, niet naar je ego

Al eens in een yoga les geweest waar iedereen, zelfs in de meest uitdagende yoga houdingen, de blokjes onaangeroerd naast de mat liet liggen? Zelfs wanneer de yoga docent aanraadde om ze te gebruiken? Stel ik je voor: ego. Komt in een yoga les vaak aan bod, want kan er soms heel aanwezig zijn. Ego is datgene wat ons drijft om toch een houding aan te nemen die niet goed voelt, of ons weerhoudt om ondersteuning te zoeken of hulp te vragen. Terwijl het in yoga net draait om subtiel te luisteren en te observeren. Om waar te nemen wat ons lichaam echt vraagt.

Werk met het lichaam dat je vandaag hebt. Niet dat van gisteren, niet dat van morgen. Blijf niet enkel met je gedachten, maar ook met je lichaam, in het hier en nu.

Laat je verwachtingen los

Als je eenmaal dat heerlijke gevoel hebt ervaren van een goeie stretch, dat ontspannende gevoel in een houding of meditatie, wil je die zelfde ervaring altijd. Jouw ervaring wordt de norm, de standaard. Maar elke keer iets op dezelfde manier (willen) beleven, kan nu eenmaal niet. Je voelt of ervaart misschien telkens iets anders. Meditatie kan de ene dag heel makkelijk gaan, de andere dag heel wat moeilijker. Je evenwicht tijdens de gracieuze Boomhouding ’s ochtends geweldig, ’s avonds lijk je nog geen tel te blijven staan. Kort gezegd: laat je verwachtingen los en stap op je mat met nieuwsgierigheid naar wat komt. Je weet nooit wat er op je pad komt.

Kijk naar jezelf en anderen met een zachte blik

Daar stond ik eens, in een Ashtanga yogales voor gevorderden. Nee, ik kon niet wat zij deden. Me dubbelvouwen. Met mijn hoofd op de grond in die diepe vooroverbuiging, Prassarita Paddatonasana. Dus dat liet ik los. Wat ik wel kon: houdingen op een manier die mijn lichaam toeliet, in het hier en nu zijn, bewust observeren, ademen. Dat leek niet veel, maar is het dat niet? Kijk niet te snel naar anderen met een gevoel van jaloezie omdat ze fysiek meer kunnen dan jij. Kijk naar jezelf en glimlach, want je staat daar, in een yogales. Wees dankbaar dat je daar kán zijn. En kijk ook naar anderen op die manier. Je weet nooit wat er zich in het hoofd, lichaam of leven van de andere afspeelt. Kijk met medeleven, maak verbinding met anderen. Ook als ze zich op de mat naast jouw dubbelplooien.

Yoga is een proces, geen doel

Als je al op de mat stapt met in je hoofd het gevoel dat je wil ervaren, hoeveel ruimte laat je dan nog om echt iets te voelen? Je houdt jezelf tegen en schermt jezelf af voor alle nieuwe sensaties. Yoga is geen loopwedstrijd met een eindmeet. Het is geen reis met een eindbestemming. Het is meer dan alles een proces. Laat gebeuren wat moet gebeuren.

Lees meer