Is yoga een tijd verdrijf voor vrouwen, hippies of mensen met lage rugpijn? Een trend met een beperkte houdbaarheidsdatum? Doe je eigenlijk iets in de yogales, behalve in lotushouding zitten? Wie aan yoga doet, hoorde wellicht al enkele kwalijke misverstanden de revue passeren. Hoog tijd voor 8 belangrijke feiten over yoga!
1. Yoga is meer dan een trend
De voorbije jaren boomt yoga als nooit tevoren. Gehuld in een hippe legging, met een frisgekleurde mat en een meeneemkoffie in de hand zie je de yogi’s en masse naar hun yogastudio trekken voor een bomvolle les. Maar is yoga dan niet meer dan een trend? De beginselen van yoga zijn meer dan 5000 jaar oud. Yoga was toen geen fysieke practice, maar wel een studie van ethiek en waarden, meditatie, filosofie en rituelen. De yoga zoals we die vandaag in het westen doen, is gebaseerd op de sutra’s die zijn neergeschreven door Patanjali (tussen 200 v.C. en 200 n.C). Patanjali ontwikkelde een achtvoudig pad dat zou leiden tot een rustige geest en innerlijke vrijheid: een idee dat vandaag nog altijd relevant is, niet?
2. Yoga is niet enkel voor vrouwen
Nee, yoga is niet enkel voor vrouwen, hippies en mensen met lage rugproblemen. Yoga vormt met zijn precieze, ontspannende of uitdagende houdingen en bewegingen een uitdaging voor mannen en vrouwen overal ter wereld. Vandaag is naar schatting 75% van alle yogi’s een vrouw. Maar dat is lang helemaal niet zo geweest. Alle oude teksten rond yoga zijn opgetekend door mannen en geschreven vanuit het perspectief van een man. Nergens zijn er afbeeldingen te vinden van vrouwen die yoga doen, tot ze verschijnen in de moderne tijd. Het fysieke aspect van yoga werd geïntroduceerd door mannen, die fysieke optredens gaven in het 18de eeuwse India. Waar vrouwen vroeger in de minderheid waren, zijn mannen dat nu. Gelukkig vinden mannen opnieuw de weg naar de yogamat.
3. Yoga is voor alle leeftijden
Euhm. Hier moeten we even nuanceren. Zoek geen filmpjes onder de zoekterm Controversial Baby Yoga, want baby’s zijn nu eenmaal niet geschikt om rond te draaien aan één arm. Yoga -als je het goed doet- is wel voor mensen van alle leeftijden. Naar gelang in welke levensfase je zit, zal yoga andere dingen voor je kunnen doen. Voor kinderen van de lagere school is yoga ideaal om meer lichaamsbewustzijn de creëeren, maar ook om sociale vaardigheden (zoals niet competitief denken en empathie) te stimuleren. Voor een dertiger betekent yoga vaak rustpunt in de drukke samenloop van werk en privéleven. Voor wie zestig of zeventig wordt, is yoga het behouden van kracht, soepelheid en mobiliteit. Een leven lang yoga doen is dus de boodschap.
4. Je hoeft niet lenig zijn om met yoga te starten
Nee, je hoeft niet met je vingers je tenen kunnen raken voor je een yogastudio binnenstapt. Naarmate we ouder worden en steeds meer op dezelfde manier gaan bewegen, verliezen we nu eenmaal een groot deel van onze flexibiliteit. Goed nieuws: yoga kan ons die soepelheid in onze heupen, schouders en nek wel teruggeven. Niet door een keer per week een uurtje op de mat te staan, maar wel lange poses waar je tussen 2 tot 5 minuten in blijft. Zo ga je naar een leniger lichaam met yoga
5. Ja, er bestaat een yogastijl voor iedereen
Vaak kom ik mensen tegen die yoga uitprobeerden en er niets aan vonden. Of die de hele les hadden gegiecheld, gegeeuwd of helemaal verloren waren. Als jij iemand bent die al van yoga proefde – en er niets aan vond – dan daag ik jou uit om het opnieuw te proberen. Soms kom je nu eenmaal een leraar tegen die je niet ligt, of stap je binnen in een les die eigenlijk niet bij je past. Laat een minder goede les, leraar of studio je niet afschrikken. Een tip? Ga op zoek naar een les speciaal voor beginners, waar je kan instappen, en probeer enkele verschillende stijlen uit. Veel studio’s bieden een introkaart aan, waarmee je verschillende stijlen kan proberen. Ontdek welke stijl bij jou past
6. Nee, Yoga is niet de enige beweging die je nodig hebt
Een dynamische vorm van yoga zoals Ashtanga Yoga of Bikram Yoga kan best een intensieve work-out voor je lichaam zijn. Asanas zullen je lichaam sterker en soepeler maken, maar dat is niet het uiteindelijke doel van yoga. Dit is waarom we yoga doen. Ga niet op de mat staan met het doel om gewicht te verliezen of je wekelijkse uurtje beweging te hebben. Yoga is zoveel meer dan dat. Bouw een cardio- of krachttraining in waarbij je al je energie kwijt kan: door een uurtje te gaan zwemmen, een lange wandeling te maken of te gaan lopen (en verbeter je looptechniek dankzij yoga!).
7. De pose die je het minst wil doen, heb je het meest nodig
Betrap je er soms op dat je snel naar het toilet glipt als er een bepaalde pose aankomt? Of zin hebt om af je mat te stappen en even iets anders te gaan doen? We hebben altijd wel één of andere pose die ons niet ligt. De mentale en fysieke weerstand die we voelen, weerhoudt ons van in de pose te gaan. Hoe we reageren op een pose, vertelt iets over onze relatie ermee. Zijn we bang om in een backbend te gaan, omdat ons hart nog niet open is? Blijven we niet in Boothouding of Navasana, omdat we snel opgeven? Of houden we net van stilliggen, omdat we geen rust vinden in ons lichaam? Net om dieper te kunnen gaan, moeten we die poses niet schuwen, maar met een stevige dosis nieuwsgierigheid ondervinden wat ze met ons doen.
8. Yoga is zelf ervaren
Heb je nog nooit een yogales gevolgd? Dan is de kans bijzonder groot dat je eigenlijk geen idee hebt waarover het gaat. Yoga is niet stilzitten in lotushouding. Yoga is niet een uur lang stretchen. Yoga is geen religie en zeker geen sekte. Yoga is ook niet die ene pose die je ziet op Instagram. Yoga is gewoon yoga. Bovendien: je moet yoga ervaren, zelf doen, voor je erover kan meespreken. Pas als je zelf enkele lessen volgde (zoek een yoga studio in je buurt als je meteen wil proberen!) kan je zelf ervaren wat de yogatraditie betekent en wat het voor jou zou kunnen doen.
Nog dingen die je niet wist over yoga? Laat het ons weten!