Uitgelezen: Yoga anatomie

yoga anatomie

Yoga anatomie – Leslie Kaminoff

Bijzondere yogaboeken zijn moeilijk om te vinden. Daarom lezen we regelmatig een yoga boek voor je uit. 

Yoga anatomie van de Amerikaanse yogadocent en ademhalingsexpert Leslie Kaminoff verscheen voor het eerst in 2007. Sindsdien zijn er ruim 500.000 exemplaren van gedrukt en werd het vertaald in 23 talen. In 2011 kreeg het boek een grondige review en bijkomende hoofdstukken over het botten- en spierstelsel. Intussen zou het een van de best verkochte yogaboeken in de VS zijn.

In elf hoofdstukken neemt de auteur je mee door de theorie achter de ademhaling, de wervelkolom, het skelet en het spierstelsel. Daarna ontleedt hij de staande, zittende, knielende houdingen, maar ook de houdingen op de rug, buik of met ondersteuning van de armen. Aan het einde krijg je een overzicht van heel wat asana’s, waarbij de illustraties je een duidelijk beeld geven van welke spieren er aan het werk zijn in bijvoorbeeld Paschimottanasana of Hanumanasana. Je leert meer over de bewegingen van de gewrichten en de spieractiviteit in elke houding. Tot slot geeft Leslie Kaminoff je ook nog extra tips voor de ademhaling en het zoeken naar alternatieven bij pijn of blessures.

 

yoga anatomie

Dit vonden wij van dit yoga boek

Yoga anatomie is geen easy reading. Niet toevallig wordt Yoga anatomie vaak gebruikt als leidraad door yogadocenten, orthopedisten, kinesisten, fysiotherapeuten en andere. De complexe begrippen vragen best wel wat kennis van de fundamentele botten en spiergroepen. Voor een absolute leek zal dit boek in het algemeen moeilijk leesbaar zijn, maar laat dat je vooral  niet tegenhouden. Want de illustraties, die zijn zonder meer verhelderend.

Bij elke yogahouding zie je welke spieren en gewrichten er aan het werk gaan. Je krijgt in één oogopslag een beeld van wat er in de verschillende plekken van je lichaam gebeurt. Dat wekt ook meer nieuwsgierigheid op om de teksten te lezen en je verder in de menselijke anatomie te verdiepen. Plots ga je kijken naar je buik als een waterballon en je borst als een accordeon, die verandert van vorm als van volume. Als je hinder ondervindt van een bepaalde blessure, kan je met dit boek verder op onderzoek gaan.

Lezen in Yoga anatomie is een reis maken door je hele lichaam. Je ontdekt elke keer iets nieuws. Wie zijn kennis van yoga houdingen echt wil verdiepen, voegt dit boek beter snel toe aan zijn boekenplank. Het loont de moeite.

 

Over het yoga boek

Yoga anatomie
Leslie Kaminoff
Uitgeverij Altamira
ISBN 9789401301145
112 p – 29,99 euro
Eerste druk 2007, herziene editie 2013