Navasana

Navasana of boat pose

Boothouding – Paripurna Navasana – ऊपरिपूर्णनावासन

Navasana is niet meteen de favoriete pose van veel yogi’s, want deze houding vraagt best wat inspanning van je buikspieren. Je komt ze standaard tegen in de Primary serie uit de Ashtanga yoga en da’s niet voor niets, want deze pose is ook een serieuze test voor je doorzettingsvermogen. Zeker als je niet een, twee maar drie keer na elkaar in deze pose gaat.

Waarom mag je genieten van deze pose?

Paripurna Navasana werkt diep in op je buikspieren, dat voelde je vast en zeker al. Maar deze pose doet nog veel meer. Zo versterkt ze ook je heupflexoren, de verbindingen tussen je dijbenen en de voorzijde van je ruggengraat. De boothouding stimuleert ook de buikorganen en verbetert je spijsvertering. Als je hier nog niet overtuigd door was, dan weten we ook nog dat ze stress wegneemt en je zelfvertrouwen een boost geeft.

Naar Paripurna Navasana, de volledige boat pose

  • Start in de zittende houding Dandasana, met je benen voor je uitgestrekt. Plaats je handen lichtjes achter je heupen. Je vingers wijzen in de richting van je voeten. Leun zachtjes achteruit. Let erop dat je geen holle of bolle rug maakt.
  • Adem uit en buig je knieën. Til ze van de grond tot ze een hoek van 90 graden vormen. Je onderbenen zijn nu parallel met je mat.
  • Strek nu je armen recht voor je uit, langs beide zijden van je benen. Hou je schouderbladen mooi naast elkaar. Als dit te zwaar is, buig je armen en ondersteun jezelf door je dijen vast te nemen.
  • Strek je benen nu helemaal uit. Je tenen komen nu iets boven ooghoogte. Als dit te veel is voor je, ga je terug naar de vorige stap met je knieën gebogen.
  • Blijf tien tot twintig tellen in deze pose. Hou je buik zachtjes aangespannen. Laat los op een uitademhaling.

Voor beginnende yogi’s (of yogi’s die veel zitten)

Je hoeft niet op je yogamat te zitten om deze houding aan te nemen. Probeer deze oefening bijvoorbeeld eens tijdens je werk. Ga op het puntje van je stoel zitten. Zet je voeten op de grond, zodat er een hoek van 90 graden ontstaat. Neem de armleuningen van je stoel en leun zachtjes naar achter. Je benen til je mee op terwijl je de hoek van 90 graden vasthoudt. Doe dit een paar keer per week en merk op hoe snel je kracht opbouwt om deze pose langer vol te houden.

Variatie

  • Pijnlijke nek? Je kan deze pose ook uitvoeren in de buurt van een muur. Ga zitten met een kleine afstand tussen jou en de muur achter je. Bij het achteroverleunen, steun je met de achterzijde van je hoofd tegen de muur. De druk op je nek blijft zo beperkt.
  • Is het moeilijk om je uitgestrekte benen lang vol te houden? Maak dan gebruik van een riem. Doe die rond de zolen van je voeten. Wanneer je de benen uitstrekt, laat je de riem iets losser. Duw je voeten nu stevig in de riem. Lees ook: maak je eigen yogaprops

Photo credit: Matt Madd via VisualHunt.com / CC BY-NC-ND