Wegwijs in de yogamudra’s

Mudra’s?

Mudra’s, houdingen van de handen of armen, leiden de energiestroom door je lichaam. Het meest bekend zijn wellicht de mudra’s die je gebruikt in de meditatie. De vingers zijn gelinkt met de vijf elementen: vuur (duim), lucht (wijsvinger), ether (middelvinger), aarde (ringvinger) en water (pink). Om de elementen weer in balans te brengen, zijn er verschillende mudra’s om de vingers met elkaar in contact te brengen. Deze mudra’s zal je vroeg of laat zeker tegenkomen in je yoga practice:

Links: Chin Mudra of Jnana Mudra
Breng de wijsvinger en duim samen. Strek de andere vingers uit. Deze aardende mudra wordt meestal gebruikt in meditatie of pranayama, in een zittende positie waarbij je handen rusten op de knieën. De middelvinger, ringvinger en pink staan symbool voor de drie guna’s: svattva, rajas en tamas. Volgens de yogafilosofie zijn dat de drie elementen waaruit de natuur bestaat. Door de duim en wijsvinger samen te brengen, blijft de energie in het lichaam.

Rechts: Chinmaya mudra
Breng de wijsvinger en duim samen zoals in Chin mudra. Krul de andere vingers in de palm van je hand. Doe deze mudra als je tekenen van vermoeidheid ervaart: Chinmaya mudra stimuleert je bewustzijn en wekt energie op.

Links: Adhi mudra
Plooi je duim in de palm van je hand. Laat nu je andere vingers om de duim krullen, alsof je een vuist maakt. Deze gesloten mudra brengt rust in je zenuwstelsel en kan je bijvoorbeeld aan het einde van je yogapractice, in savasana doen.

Rechts: Brahma mudra
Maak een vuist met je duim in de palm van je hand, zoals in Adhi mudra. Duw de knokkels van je hand nu tegen elkaar, strek je handen en hou ze tegen je borst of je schaambeen. Een mudra die je innerlijke kracht geeft.

Links: Merudanda mudra
Deze mudra kan je zowel in een zittende als een staande pose doen. Maak een vuist en strek je duim zo recht mogelijk op. Vaak kom je deze mudra tegen tijdens pranayama: voel je adem vrij door je lichaam stromen.
Lees ook: de kracht van je adem.

Rechts: Dhyana mudra
Leg een hand in de andere. Laat de topjes van de duimen elkaar aanraken. Dit meditatieve gebaar is een teken van diepe meditatie. Veel yogi’s vinden het fijn om de dominante hand (rechts als je rechtshandig bent, links als je linkshandig bent) te laten rusten in de andere hand.

Anjali Mudra
Breng de handen samen voor je borst. Deze mudra staat voor overgave. Je komt deze in elke yogales tegen, zeker en vast bij het einde van practice, als buiging, namaste.