Maak je eigen yogaprops

yoga props

Zachte bolsters in verschillende maten en kleuren, wollen en fleece dekentjes, korte en lange riemen, blokjes, oogkussens … ik ben simpel gezegd gek op yogaprops.

Thuis heb je eigenlijk maar één ding nodig: een fijne en kwaliteitsvolle mat. Alle andere hulpmiddelen kan je eigenlijk zelf met een beetje creativiteit nabouwen. Klaar om de handen uit de mouwen te steken met deze DIY-tips voor je eigen yogaprops?

Yoga blokjes

Blokjes bieden je ondersteuning om dieper in bepaalde poses te gaan of net iets hogerop te komen. Ze zijn meestal gemaakt uit foam, kurk of hout.

Kies boeken uit je boekenkast met ongeveer dezelfde dikte. Je gaat misschien een beetje zweten, dus kies bij voorkeur niet je lievelingsboeken. Een woordenboek doet het altijd goed als blokje.

yoga props

Bolsters

Bolsters bieden je heerlijke ondersteuning in een aantal poses. Ze zijn geweldig om te gebruiken tijdens Yin yoga of in Restorative Yoga.

  • Rol verschillende dekens in de vorm van een bolster. Bekijk de volledige tutorial hier.
  • Zoek naar langwerpige kussens met een soortgelijke vorm. Je vindt ze vaak in de IKEA of andere interieurzaak. En ze zijn stukken goedkoper.
  • Een opgerolde slaapzak kan ook dienst doen als bolster.

Riemen

Yogariemen zijn de gedroomde helpers van wie soms wat soepelheid mist. De echte riemen zijn meestal gemaakt uit katoen, met een gesp eraan.

Haal de riem uit een oude badjas of gebruik een lederen riem. Let er enkel op dat je riem niet uitrekt, omdat er zo een deel van de ondersteuning verloren gaat.

yoga props

Dekens

  • Gebruik een fleece dekentje. Let erop dat je dit niet te vaak wast, want bij elke wasbeurt geven ze microscopische kleine deeltjes af die slecht zijn voor het milieu.
  • Stapel handdoeken op elkaar. Ze geven je de nodige steun en zijn lekker zacht.

Oogkussen

Ik hou er wel van: een oogkussentje met een fijne geur om tijdens Savasana helemaal tot ontspanning te komen met de zachte druk op je wenkbrauwen en oogleden. Ze worden het vaakst gebruikt tijdens Savasana, maar evengoed tijdens een les restorative yoga.

  • Leg een sjaal, das of andere zachte stof over je ogen om ze af te schermen van het licht.
  • Wil je een oogkussentje met gewicht? Vul een sok met rijst of droge bonen en naai het uiteinde dicht. Voeg wat gedroogde lavendel toe.

Zandzak

Misschien niet het eerste waar je aan dacht toen je ‘yogaprop’ hoorde, maar het is er wel degelijk een! En best wel aangenaam om te gebruiken, zeker in Restorative Yoga, om wat extra gewicht in de schaal te leggen.

Om er zelf eentje te maken: Vul een of meerdere zakjes met rijst of droge bonen. Rol de zakjes in een handdoek.

yogamat

Yogamat

Een yogamat is zowat het enige dat je niet zelf kan maken. Wil je er eentje kopen? Hier lees je mijn tips