Het antwoord is ja. Maar niet altijd. Als jij je tenminste net afvroeg of Yin Yoga iets voor jou was. Vroeg of laat komt iedereen op een moment waarop je meer rust, meer stilte, meer verstilling wil. Dat is meestal het ogenblik dat je op je mat stapt voor een passievere vorm van yoga. Heel anders dan de actieve vormen van yoga met veel beweging. Yin yoga is een stijl waarin je enkele minuten in elke houding blijft. Lijkt dat je iets? Lees dan vooral verder.
Yin is de tegenhanger van de yang stijlen van yoga, zoals Ashtanga, Vinyasa of Hot (Bikram) Yoga. Yang staat voor dynamiek, inspanning, actie. Deze stijl focust vooral op de spieren, op kracht en soepelheid van ons lichaam. Yin in bijna het tegenovergestelde. Het is een stijl die je toelaat om dieper te gaan en je lichaam op een heel andere manier te ervaren.
Een van de grondleggers van Yin, Paul Grilley, schreef ooit dit: “Yin is het stabiele, onbewogen, verborgen aspect van een object. Yang is het veranderende, het ontroerende, het onthullende.” Yin Yoga is subtiel en genuanceerd. Het vraagt tijd en ruimte om de geheimen ervan te ontdekken.
Ontstaan eind jaren 70, begin jaren 80 is Yin Yoga een relatief jonge vorm van yoga. Algemeen wordt de Amerikaan Paul Grilley gezien als grondlegger van deze yogastijl, al was het Sarah Powers die de term Yin Yoga introduceerde. Yogadocent Paul Grilley combineerde de kennis van van drie leermeesters samen tot één yogavorm. De invloeden van Paulie Zink (Daoist Yoga), Dr. Gary Parker (anatomie) en Dr. Hiroshi Motoyama (Daoist Yoga) vormen de sleutel tot Yin Yoga zoals we die vandaag kennen.
Wat Yin Yoga met je doet
Yin is de zachtere, meer vrouwelijke energie. Met behulp van hulpmiddelen (of ‘yogaprops’) en de zwaartekracht ga je op zoek naar houdingen die je lichaam stretchen of spanning kunnen loslaten.
- Yin gaat dieper dan andere yogastijlen. Door langere tijd in de houding te blijven, werkt Yin in op het bindweefsel in plaats van de spieren.
- Yin geeft je de kans om los te komen van je gedachten, om even volledig in het hier en nu te zijn.
- Yin laat je toe om voor jezelf te zorgen: door je lichaam te verstillen en je tot rust te brengen, door je lichaam en geest te verbinden.
- Yin is je pauzeknop voor een druk leven, en gunt je momenten van rust en introspectie.
Alles in ons leven bestaat uit Yin en Yang. We hebben ze allebei nodig. Het enige wat we moeten doen, is een fijne balans vinden tussen de twee. Wat je nodig hebt, kan verschillen van periode tot periode, zelfs van dag tot dag.
Wanneer Yin, wanneer Yang?
- heb je een erg drukke dag/week/periode, met veel beweeglijkheid, actie en veel verandering? Kies dan voor de rustgevende, zachte energie van Yin yoga.
- heb je nood aan een opkikker na een minder actieve dag/week/periode, iets dat jou opnieuw een gezonde dosis energie geeft? Stap dan binnen bij een actieve les Yang yoga.
Wat wellicht het meest aanspreekt aan Yin, is de tijd waarin je in de houding blijft. Wat een contrast met hoe we in ons dagelijks leven rennen van het ene naar het andere. En plots op onze yogamat minutenlang in één houding mogen blijven.
Waarom zo lang in elke houding?
In Yin yoga blijf je 3 tot 10 minuten in een houding. Waarom? Eerst en vooral: omdat ons lichaam die tijd nodig heeft. En in het bijzonder: ons bindweefsel.
Ons lichaam bestaat uit meer dan botten en spieren. Bindweefsel of fascia bedekt ons volledige lichaam. Het vormt als een groot spinnenweb de verbinding tussen de huid en de spieren, gewrichten, bloedvaten… Bindweefsel is een stijve substantie, wat maakt dat het meer tijd nodig heeft om er beweging in te brengen. Meteen ook de reden waarom in Yin de houdingen langer worden aangehouden.
Veelvoorkomende houdingen in Yin yoga zijn:
- Anahata asana
- Bananasana
- Brug
- (Half) Butterfly
- Caterpillar
- Cat pulling its tail
- Child’s pose (Kindhouding)
- Dangling
- Deer
- Dragons
- Dragonfly
- Frog
- Happy Baby
- Liggende twist
- Savasana
- Shoelace
- Snail
- Sphinx en Seal
- Square pose
- Swan en Sleeping swan
- Toe squat
- Twists
De tijd die je krijgt in Yin yoga geeft je ook de kans om je lichaam beter te verkennen en door de houding in je lichaam te komen. Een moment om los te komen van wat je allemaal moet, en gewoon te zijn. Daarom spreekt het meditatieve in Yin yoga net veel mensen aan.
Zoals alles geldt: evenwicht is essentieel. De uitdaging voor vele yogi’s is het vinden van de juiste balans tussen de yin en de yang in hun yoga, en in hun leven.
Lees meer
- De helende kracht van stilte
- Beginnen met mediteren
- Rust en herstelling: maak kennis met restorative yoga
Beelden: Vlada Karpovich via Pexels