Zo doe je het: beginnen met mediteren

meditatie

Veel boeken of apps helpen je tegenwoordig op weg om te leren mediteren. Maar hoe gaat dat dan? Kan je echt de basis van meditatie onder de knie krijgen in 10 dagen, zoals sommige apps beloven? Ik testte het uit.

Headspace is een app die je de eerste tien dagen gratis mag uitproberen, met elke dag een meditatie van 3, 5 of 10 minuten voor absolute dummies. Om te mediteren heb je niet veel nodig: een ruimte waar je ongestoord kan zijn, een comfortabele stoel en 10 minuten van je tijd. Als je wil starten met mediteren is de ochtend een goed moment om te starten. Je geest is dan nog helder en nog niet bezig met de duizend en een dingen waar je later mee bezig zal zijn. Ervaring is geen vereiste, een open geest wel. Mediteren, we beginnen eraan!

Meditatie – Dag 1: het begint eenvoudig

Drie minuten mediteren. Dat is de eenvoudige opdracht waar ik aan begin op een mooie zondagochtend. Omdat je een nieuwe gewoonte nu eenmaal sneller aanneemt als je die elke dag op hetzelfde moment doet, neem ik mezelf voor om elke ochtend als eerste te starten met een korte meditatie oefening. Een ritme dat ik elke dag kunnen zou kunnen volhouden. Omdat ik nog nooit eerder alleen mediteerde, is het fijn dat de stem van Headspace me kan begeleiden. De drie minuten vliegen voorbij, en ik kijk al uit naar morgen.

Meditatie – Dag 2

Opnieuw neemt de zachte stem van Headspace me mee door een korte meditatie oefening. Rustig blijven ademen. Diep inademen, en op je volgende uitademhaling je ogen sluiten. Meditatie is niet -zoals velen nog denken- je hoofd vrijmaken van alle gedachten die je hebt. Het is je hoofd leren om met gemak ermee om te gaan, om rustpauzes te creëren tussen de gedachten in. Mijn tweede meditatie oefening gaat plots een pak moeilijker dan de eerste keer. Dat heeft misschien ook te maken met de omgeving. Wanneer ik mijn weer open, staat de afwas van de avond voordien meteen voor mijn neus. Misschien toch maar werk maken van een neutrale ruimte met weinig afleiding en prikkels?

Meditatie – Je gedachten als een snelweg

Een mooie metafoor in de meditatie oefening van vandaag. Zie je gedachten als een drukke tweebaansweg. Je hebt auto’s die razendsnel voorbijflitsen en andere die traag voorbijrijden. Auto’s met herinneringen die je wil herbeleven. Sommige auto’s met negatieve gedachten wil je tegenhouden. Maar net als het verkeer laten gedachten laten zich niet zo eenvoudig sturen en controleren. Je natuurlijke reactie is tussen de auto’s springen en meteen te reageren op wat je ziet. Maar wat als je naast de rijbaan zou gaan staan? En gewoon vanop een afstand zou blijven kijken?

Meditatie – Dag 4

Een beetje overmoedig probeer ik de meditatie oefening van tien minuten uit. Klonken de geluiden in de ruimte rondom mij altijd al zo luid? Voor het eerst sta ik stil bij een zoemende machine aan de andere kant van de kamer. Er gebeurt best veel in de stilte. De stem begeleidt me iets rustiger nu door mijn gedachten. Ik voel me een beetje slaperig en minder helder dan de voorbije dagen. Niet erg, zegt de stem. Sommige dagen gaat het nu eenmaal vanzelf, en andere dagen moet je er veel moeite voor doen. Ik breng mezelf in herinnering: op 10 dagen zie je een klein stukje van hoe je kan mediteren. Je krijgt het niet op zo’n korte tijd onder de knie.

Meditatie – Dag 5

Halverwege de mediatie challenge. Toch maar weer naar de korte en krachtige oefening van vijf minuten. Niet lang, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik begin de ochtendlijke meditatie oefeningen als kleine rustmomentjes te zien. Momentjes waarop ik even de altijd maar draaiende gedachten laat voorbijgaan, en er vanop een afstandje naar kijk… Adem in, adem uit. Adem in, sluit je ogen, en sta even stil.

Meditatie – Dag 6

Meditatie, het klinkt zweverig. Voor een collega me erover vertelde, dacht ik er niet eens aan om ermee te beginnen. Op sommige dagen gaat het vanzelf, maar op sommige momenten is het best moeilijk om je aandacht erbij te houden. Focus, het blijft moeilijk als je gewoon bent om voortdurend prikkels te krijgen. Gelukkig is er de stem van Headspace om me te begeleiden en mijn aandacht rustig bij de meditatie te houden. Het klinkt misschien zweverig, maar het houdt je bij momenten met je twee voeten stevig op de grond.

Meditatie – Dag 7

Elke dag brengt de meditatie een klein moment van inzicht. Vandaag is dat: A place of calm that’s always there. Op sommige momenten lijken er zich donkere wolken boven je hoofd samen te pakken. Plots gebeurt er niets positiefs meer. En zie je niets anders dan de donkere wolken, de moeilijkheden, de zorgen. Herkenbaar, niet? Maar boven de donkere wolken is er altijd een blauwe hemel, zelfs al is die niet altijd zichtbaar.

Meditatie – Dag 8

In een tijdschrift lees ik vandaag over acteurs, bedrijfsleiders, bedienden…Waarom iedereen mediteert? Na iets meer dan een week is het antwoord eigenlijk al duidelijk: het is een moment dat je zelf kiest om bewust even stil te staan, en dat doet deugd. Gewoon even neerzitten en je gedachten laten leiden, je focus weer vinden. Zelfs al mediteer je nog maar net, het brengt het rust. Het brengt even stilte. Het vertraagt de stroom van gedachten die door je hoofd raast.

Meditatie – Dag 9

Ik keer terug naar de langere meditatie. Want hoewel ik nog maar negen dagen bezig ben, kijk ik meer en meer uit naar de korte momenten van meditatie. De voorlaatste meditatie gaat over aanvaarden. Jezelf aanvaarden, maar ook anderen aanvaarden zoals ze zijn. Als we onszelf accepteren zoals we zijn, zullen we dat ook bij anderen doen. Met andere woorden: door dingen te accepteren zoals ze zijn, kijken we met andere ogen naar onszelf en naar de wereld rondom ons.

Meditatie – Dag 10

Zestigduizend gedachten per dag. Dat is slechts het gemiddelde aantal dat we elke dag moeten verwerken. Het is niet verwonderlijk dat we zoeken naar manieren om daarmee om te gaan. Meditatie is daar een van. Voor jou kan het ook tuinieren, breien, confituur maken, auto’s repareren of hardlopen zijn. Maar als je nog niet helemaal weet wat jou tot rust brengt, dan is meditatie absoluut het proberen waard.