Waarom doe jij yoga? Voor veel beginnende yogi’s start het vanuit een puur lichaamsgerichte motivatie: door bepaalde houdingen aan te nemen willen we bepaalde doelen bereiken, zoals onze dagelijkse portie stress verminderen, spanning in het lichaam kunnen loslaten of lenig en soepeler worden.
Yoga biedt nu eenmaal een bepaalde impact op ons fysieke lichaam: wie aan yoga doet, bouwt aan meer flexibiliteit, een betere lichaamshouding, meer kracht en meer energie. Heel wat yogahoudingen zorgen bovendien ook voor een betere bloedsomloop, een betere ademhaling en beter werkende spijsvertering. Bij een aantal aandoeningen zou yoga de symptomen zelfs kunnen verlichten.
Vaak ontdekken we pas later de andere, niet-fysieke impact die yoga ons biedt. Eens ons lichaam de fysieke toestand bereikt heeft die we voor ogen hadden, stellen we ons open voor achterliggende gedachten. Voor het onzichtbare en vaak ook ontastbare. Op mentaal vlak wordt yoga vaak gelinkt met minder stress en angst, een beter geheugen en op termijn meer innerlijke rust.
Hoe we yoga leren
In haar boek Yoga – 15 minuten per dag beschrijft de Zweedse Ulrica Norberg ons leerproces in drie fases. Eerst is er het fysieke en mentale proces, waarin we allemaal geconfronteerd worden met onze eigen grenzen en beperkingen. We ervaren hoe moeilijk het kan zijn om geconcentreerd te blijven op onze ademhaling en hoe snel onze gedachten gaan zweven op onze yogamat. Tegelijkertijd is het ook een fase waarin we volop willen experimenteren en onze eigen grenzen gaan aftasten.
Denk maar aan die ene yogapose die je nooit durfde te doen, en toch plots een kans geeft. Voor mij was dat de Schouderstand (Salamba Sarvangasana), die ik jarenlang niet durfde te doen. Tot een yogadocente me vroeg waarom ik die Schouderstand nooit deed – en daarop met een omgeplooide mat en een dekentje voor een ondersteuning zorgde waardoor ik die gevreesde houding toch aankon. Sindsdien doe ik de pose in elke practice waarin hij aan bod komt. Een overwinning van je lichaam op je geest en je angsten.
In een tweede fase ga je op zoek naar een diepere focus. Je lichaam herkent bepaalde poses en volgt soepel de yogaposes die je doet, zonder al te veel na te denken. Tijdens het geestelijke proces ga je lichaam en geest op elkaar afstemmen. Je bent niet langer bezig met de basis onder de knie te krijgen, maar kan nu echt op zoek gaan naar verdieping. Minder bezig zijn met je lichaam creeërt ruimte in je geest. Op je mat stel je bepaalde intenties die je ook meeneemt naar je dagelijkse leven. Voel je meer geduld, verdraagzaamheid en rust? Dan ben jij toegekomen in deze fase.
Als laatste wordt yoga een deel van je dagelijkse routine. Deze fase omvat het integratieproces. Yoga bepaalt mee de manier waarop je naar het leven kijkt en helpt je om ten volle geaard in het hier en nu te staan. Deze laatste fase is niet een einddoel, maar wel een staat waarin je op een bepaald moment komt. Haast je niet, maar hou wel vol en blijf je yogapractice verdiepen.
Ontdekken van jezelf
In het Sanskriet betekent het woord yoga: verbinden of connectie maken. Eigenlijk omvat dat de essentie van yoga: verbinding maken tussen lichaam en geest, verbinding maken met anderen, verbinding met alles om je heen. Om dat te bereiken, moeten we ons eerst bewust worden van onszelf. Yoga is daarom ook een proces van zelfontdekking. Een filosofischere benadering van het doel van yoga is: het verbinden van onze eigen, beperkte ik met het oneindige, onbeperkte Zijn.