Uitgelezen: Yoga 15 min per dag

Bijzondere yogaboeken zijn moeilijk om te vinden. Daarom lezen we elke maand een yogaboek voor je uit. Deze maand: Yoga 15 minuten per dag van Ulrica Norberg (2014).

Wat als je elke dag niet meer dan een kwartiertje kon besteden aan yoga? Hou je het bij enkele Zonnegroeten, enkele staande houdingen of misschien een korte meditatie? Met die vragen ging de Zweedse yogadocente Ulrica Norberg aan de slag.

img_6337

In eigen land geeft Ulrica Norberg al meer dan twintig jaar yoga. Intussen leidde ze honderden yogadocenten op en deelt ze haar inzichten in yoga via haar Zweedse blog. In haar boek beschrijft ze de weg naar welzijn door ademhaling, meditatie en een aantal yogahoudingen. Helder en stap voor stap begeleidt Ulrica Norberg je door een dertigtal basishoudingen, telkens met eigen variaties en opties.

Dit yogaboek gidst je door staande houdingen zoals de Kat- en Koehouding, Tijger en de Draak tot voor – en achteroverbuigingen (Halve Duif, Halve Brug, Cobra…). Na pittige armbalansen zoals de Dolfijn en enkele twists eindig je in enkele heerlijk ontspannende houdingen. Helemaal aan het einde van het boek krijg je zeven korte yogapractices te lezen, beïnvloed door zowel de ontspannende yin als de dynamische yang.

Naast de yogaposes is er ook ruimte voor ademhalings- en meditatietechnieken. Zo maak je kennis met de Apa japa, een techniek om je geest te focussen op je ademhaling (en dus interessant voor elke yogi). Gewapend met een kookwekker observeer je in een kwartier je eigen ademhaling en leer je te luisteren naar de verschillende nuances erin.

Wij mensen hebben een onvoorstelbare capaciteit in ons. En yoga helpt ons om ons potentieel te begrijpen en zo een rijker leven te leven.

img_6338

Dit vonden wij ervan

Wie een degelijk en mooi yogaboek zoekt, heeft met deze Yoga 15 minuten per dag een gedroomd exemplaar in handen. Verfrissend om eens een yogaboek te lezen dat niet start met de traditionele zonnegroeten, maar het op een andere manier aanpakt. Door het beperkt aantal asana’s en de heldere uitleg hoef je in feite geen enkele ervaring met yoga te hebben.

Ulrica Norberg toont heel mooi aan hoe een yogapractice in de tijd evolueert, zowel in je lichaam als in je geest. De yogasequenties aan het einde duren niet meer dan een kwartiertje en sluiten het geheel mooi af. Yoga 15 minuten per dag is  een heel toegankelijk boek voor beginnende yogi’s, maar minder interessant voor wie al wat meer ervaring heeft.

img_6334

Over het boek

Yoga -15 minuten per dag
Ulrica Norberg
Uitgeverij Altamira
ISBN 978 94 013 0159 6
96 p – 15,95 euro
Eerste druk 2014, tweede druk 2015