Breng de lente in je yogapractice

Lente… ziedaar mijn favoriete seizoen. Lichtere kleren krijgen opnieuw een vaste plek in de kast, deuren en ramen vliegen weer open, groene vingers graven weer in de aarde en frisse lucht stroomt binnen in onze huizen. Weg met het overbodige en ruimte maken voor het nieuwe.

Met de energie van de lente rondom ons, is dit het uitgelezen moment om lente ook in onze yoga te brengen.

Kies voor meer Yang energie

In de winter, het seizoen van uitersten, trekken we onszelf vaak terug. Weg van het buitenleven, weg van de drukte. Lente daarentegen is net het moment om weer naar buiten te trekken, door korte wandelingen te maken en te genieten van de eerste zon.

Ben jij iemand die tijdens de winter vooral voor zachte vormen van yoga zoals Yin kiest? Dan is nu het ideale moment om ook wat extra Yang energie te brengen in jouw yogaroutine.

Zo breng je meer Yang in jouw yoga practice

Start je eigen practice met enkele Zonnegroeten. Die stemmen alles in je lichaam op elkaar af: fysiek, mentaal en emotioneel. De vooroverbuiging, de vloeiende bewegingen, het telkens terugkeren naar het midden. Je ademhaling geeft het tempo aan.

Geef er een draai aan

Lente is het seizoen van transformatie. Wat je ook doet, hoe je je ook voelt, dit is het ideale moment voor verandering. Ook te lang vastgehouden aan oude gewoontes of negatieve gedachten? Zet gedraaide houdingen (twists) op je yoga menu, zoals deze Ardha Matsyendrasana of Zittende Halve Torsie. 

Start je dag wat vroeger

Zet de toon voor je dag en begin je ochtend met yoga. Sommige yogi’s zweren erbij om de dag te starten met een glas water, een uitgebreide yoga practice en pas dan een heerlijk ontbijt. Wil je nog meer lente ervaren? Doe je yoga practice dan eens buiten. Je zal extra genieten van al het moois dat de lente te bieden heeft.

Laat jouw yoga practice inspireren door anderen

Kijk eens naar wat ander doen, dichtbij of ver weg. Zoek eens de beelden van Amerikaans fotograaf Andy Richter op. Hij trok tussen 2012 en 2017 de wereld rond om yoga in alle hoeken van de wereld in beeld te brengen. Prachtige beelden van een eenzame yogi in stiltemeditatie, tienermeisjes tijdens yogales op school en duizenden yogi’s die de zon begroeten tijdens een yogafestival.

Of verdiep je in hoe yoga een moderne invulling krijg in dit artikel: Lees het artikel Contemplating Yoga Around the World in The New York Times

Foto’s: Polina Tankilevitch via Pexels