De stilte van de winter

Winter. Het seizoen van uitersten. Warmte en koude. De aarde lijkt in winterslaap, maar onder het oppervlak broedt het volgende seizoen al. Ga op zoek naar de stilte van de winter en breng lichtheid en warmte in je yoga practice.

Yoga in de winter

Voel je de effecten van de winter? Een gevoel van zwaarte en een laag energiepeil? Rol ’s ochtends vroeg je mat uit en verwelkom de donkere dagen met een reeks Zonnegroeten. Meer energie krijg je ook door meer warmte in je lichaam te brengen met omgekeerde poses, zoals Schouderstand (Sarvangasana), Ploeg (Halasana) of Hoofdstand (Sirsasana).

Zorg tijdens de winter voor ondersteuning en laat je hoofd, nek en keel zo veel mogelijk ontspannen. Gebruik bijvoorbeeld in je Neerkijkende Hond (Adho Mukha Svanasana), Uttanasana of Prasarita Padottanasana een blokje of kussen om onder je hoofd te leggen. Ook in de Kindhouding (Balasana) kan je iets zachts onder je hoofd plaatsen.

Trek naar buiten

Door de koude temperaturen zoek je tijdens de winter sneller de warmte en gezelligheid binnen op. Logisch, toch? Maar durf af en toe eens door die muren te breken. Net zoals jijzelf verse zuurstof nodig hebt, wil ook je geest dat af en toe. Laat dus even je gezellige zetel met knusse dekentje even staan, en trek erop uit. Het liefst in je eentje. Maak een lange wandeling in een bos, ontdek de trage wegen in je buurt of loop verloren in een stad die je nog niet kent.

Winterwende

Op of rond 21 december valt de winterzonnestilstand of zonnewende. Zolang de zon in de richting van de Kreefskeerkring beweegt, worden de dagen op het noordelijk halfrond langer en op het zuidelijk halfrond juist korter. Wanneer de zon in de richting van de Steenbokskeerkring beweegt, gebeurt dit net andersom. Anders gezegd: rond 21 december zijn dag en nacht overal op aarde precies even lang.

De zonnewende tekent het moment van overgang. Al eeuwenlang staan mensen stil bij de baan die de zon langs de aarde beschrijft. Diep in ons collectieve geheugen hangt de wende samen met bijgeloof, mythische krachten en rituelen. Ook als je met twee voetjes heel nuchter op de grond blijft staan, kan je de winterwende zien als een moment van overgang naar een nieuwe periode. Een moment om even terug te gaan naar de essentie. Vanaf nu worden de dagen weer langer en lichter. Sta stil bij hoe je de toekomst voor je ziet. En de zovele mogelijkheden die daarin nog schuilen.

Hygge

Naast de feestdagen staat eigenlijk de hele winter in het teken van warmte delen. In Denemarken noemen ze het ‘hygge’, een woord uit het Oud-Noors. Net zoals ons ‘gezellig’ is het in andere talen bijna onvertaalbaar. Voor de Vikingen omschreef hygge het gevoel van het vinden van een schuilplaats na een lange dag in de extreme koude. De Deense actrice Marie Tourell Søderberg vertaalde het oeroude concept naar de wereld van vandaag in haar boek Hygge: The Danish Art of Happiness. Voor de Denen – uit onderzoek bleken de Denen trouwens het gelukkigste volk ter wereld te zijn- is het een levensstijl.

Hygge kan je in elk seizoen vinden, maar beleeft echt z’n hoogtepunt in de winter. Gezelschap is een must, want het is haast onmogelijk om hygge te ervaren wanneer je alleen bent. Het geheim schuilt in het creëren van een warme en huiselijke sfeer (bijvoorbeeld met kaarsen, lekker eten en drinken) en je omringen met fijne mensen (urenlang doorbrengen in elkaars gezelschap, bijvoorbeeld aan tafel of tijdens een winterbarbecue). Maar het meest belangrijke: genieten van de grote en kleine dingen in het leven.