Hoe kies ik een yogamat

Hoe kies ik een yogamat

Voor je een yogamat aankoopt, stel jezelf eerst een aantal vragen: Welke stijl yoga doe ik?  Waar doe ik vooral yoga? Reis ik veel met mijn yogamat? Vraagt mijn lichaam bepaalde aanpassingen (lengte, breedte)? Hoe lang wil ik deze mat gebruiken? Hoeveel wil ik besteden? Hou rekening met deze elementen wanneer je op zoek gaat naar de ideale yogamat:

 • Dikte

  Je kan yogamatten vinden van 2, 3, 4, 6, 8 en 10 mm. De standaard ligt op 4 mm, wat voor de meeste yogi’s prima is.

  Draagbaar Neem je jouw mat overal mee naartoe? Dunnere matten zijn makkelijk om mee te nemen, dikkere matten wegen zwaarder en zijn minder draagbaar. Sommige merken maken ook speciale ‘travel mats’ van 2 mm dikte, die ultralicht zijn in transport.

  Ondergrond Veel hangt ook af van de ondergrond waarop je yoga zal doen: wil je yoga doen op een warme houten vloer, dan kan een dunne mat al voldoende zijn. Doe je yoga op een koude, harde vloer, dan kan een dikkere yogamat (vanaf 6 mm) voor extra comfort zorgen.

 •  Lengte en breedte

  De standaardmat op de markt is 183 cm lang en 60 cm breed. Maar als je iets groter of breder bent, dan heb je wellicht veel aan een langere of bredere mat.
  Lengte Langere matten bestaan nu in 200 of 215 cm lengte.
  Breedte Naast de 60cm brede matten zijn nu ook tot 80cm brede matten verkrijgbaar. Ideaal voor wie wat meer ruimte wil.

 •  Duurzaamheid & materiaal

  Yogamatten komen in allerlei materialen. Wil je ecovriendelijk zijn, kies dan voor een volledig biologisch afbreekbare mat. De prijs van je mat wordt grotendeels bepaald door het materiaal. Dit zijn de meest gebruikte materialen voor sticky (non-slip) yogamatten:

  PVC (Polyvinylchloride) Vaak gebruikt voor eenvoudige, goedkopere matten. Hou er rekening mee dat dit type mat het milieu erg belast: in het productieproces worden kankerverwekkende stoffen gebruikt. Deze matten zijn niet recycleerbaar en geven bij het verbranden opnieuw gifstoffen af. Richtprijs: tussen 10 en 30 euro.
  NATUURRUBBER is duurzaam en heeft goeie grip. Deze mat trekt transpiratievocht weg van het oppervlak. Richtprijs: tussen 40 en 100 euro.
  TPE (Thermisch Plastic Elastomeer) is een soort van rubber. Ze geeft geen giftige stoffen af tijdens de productie omdat ze voornamelijk bestaat uit koolstof en waterstof. Het gesloten celschuim is makkelijk schoon te houden. Richtprijs: tussen 40 en 100 euro.
  PER (Polymer Milieu Resin)  lijkt erg op PVC, maar is afbreekbaar. Tijdens het productieproces komen geen giftige stoffen vrij. Richtprijs: tussen 50 en 100 euro.

 • Grip

  Wat je zeker niet wil, is dat je mat gaat schuiven op de vloer. Of dat jij gaat schuiven op de yogamat! Kies dus een mat die voldoende grip heeft langs beide zijden. Je herkent matten met goede grip aan nopjes aan de onderkant of een bepaalde textuur aan de bovenkant. Zeker in actieve stijlen (Ashtanga, vinyasa) wil je een mat met goeie grip. Doe je Bikram Yoga, kies dan voor een mat die speciaal daarvoor is uitgerust en extra absorptievermogen heeft.

  Sta  je al een tijdje op jouw yogamat en weet je niet zeker of ze al aan vervanging toe is? Check of de mat nog de grip heeft en de nodige steun biedt. Doet ze dat, dan kan je er nog een hele tijd van genieten.

 •  Look & feel

  Wil je een mat waarmee je de rest van je leven verder kan? Of koop je liever elke paar jaar een nieuwe mat in een ander kleurtje? Bedenk goed wat je wil: een frisse modekleur kan erg mooi zijn in de zomer, maar na een paar jaar ben je er misschien helemaal op uitgekeken. Wil je een mat die levenslang meegaat? Ga dan voor een neutrale en duurzame kleur.

 • Prijs

  Als beginner wil je misschien even ‘uitproberen’ met een basic mat voor je investeert in een duurzame en degelijke mat. Als je nadien beslist dat yoga toch niks voor jou is, heb je geen grote kosten gemaakt. Gaandeweg ontdek je trouwens ook wat je zoekt in een mat, dus de aankoop van een yogamat even uitstellen kan een goed idee zijn.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.