Dit mag je verwachten van Vinyasa Yoga

Laat je adem leiden in de vloeiende Vinyasa Yoga

Vinyasa of ‘flow’ yoga is al jaren een van de meest populaire yogastijlen in het westen. Het is een van de meest dynamische en vloeiende vormen binnen yoga. Vinyasa Yoga lessen bieden geen vaste reeks van houdingen (zoals in Ashtanga Yoga of Bikram Yoga met hun vaste reeks yoga poses), maar wel een wervelende waaier aan verschillende yogahoudingen.

Wat Vinyasa het meest onderscheidt, is de link tussen beweging en adem. Alles start en eindigt met de adem. Niet voor niets neemt de ademhaling dus een belangrijke rol in deze lessen. De ademhaling vormt een anker dat de ene beweging met de andere verbindt. Zo ontstaan er ‘flows’, zoals de Zonnegroet bijvoorbeeld.

Het woord ‘Vinyasa’ gebruiken sommige yoga teachers ook om een bepaalde flow van poses aan te geven: Chaturanga, Upward Facing Dog Downward Facing Dog.

Wat je mag verwachten van Vinyasa yoga

  • Veel focus op de ademhaling als belangrijkste tool voor elke yogi. Verwacht je aan Pranayama, oftewel oefeningen om je ademhaling en dus energie te beheersen. Lees ook > De kracht van de adem
  • Beweging, zelfs tussen poses door. De overgangen tussen de poses gebeuren op het ritme van de ademhaling en zijn minstens zo belangrijk als de yoga houding zelf.
  • Elke les weer iets anders. Je krijgt veel afwisseling, zodat je bepaalde delen van je lichaam niet telkens opnieuw belast.
  • Energie! Vinyasa yoga nodigt je uit om warmte te creĆ«ren in je lichaam, kracht op te bouwen en bewegingsvrijheid te vinden.

Kindhouding naar Lijkhouding, en alles daartussen

In Vinyasa Yoga beweeg je van Kindhouding of Child’s Pose naar Savasana (Lijkhouding). Alsof je een heel leven doormaakt. Je beweegt van situatie naar situatie, past jezelf aan, laat los, vindt jouw plek. Hoe je op de mat staat, zegt veel over hoe je in het leven staat.

Van de ene yoga pose naar de andere vloeien, zoals in deze yogastijl, benadrukt de tijdelijkheid van alles. Alles is voortdurend in verandering. Het is de enige constante. Het enige moment waarop je echt kan leven, is hier en nu.

Photo credits: Rishikesh Yogpeeth