Beginners guide: starten met yoga

Wil je starten met yoga? In deze beginners guide geeft Yogawereld je tips om van je eerste voorzichtige stapjes op je yogamat uit te groeien tot een ervaren yogi.

Zet je eerste stapjes op de mat

Wil je starten met yoga? Om te weten of yoga iets voor jou is, kan je starten met deze yoga video’s voor thuis. Zoek een ruimte waar je even niet gestoord zal worden en kies een moment op de dag waarop je even tijd kan maken. Van zonnegroet tot eenvoudige meditatie, je hebt niet meer dan 10 minuten nodig om deze korte oefeningen je dag goed te beginnen met yoga.

Maak je vertrouwd met de basis yoga oefeningen

Klinken Tadasana, Uttanasa en Adho Mukha Svanasana je vreemd in de oren? Als je houdt van een grondige voorbereiding om te starten met yoga, ga dan door deze 12 basis houdingen van yoga die je in elke Ashtanga, Vinyasa of andere yoga les tegenkomt. Probeer elke yoga houding al eens uit, gewoon om te zien hoe het gaat.

 

Een kat met bolle rug, koe met holle rug of die neerwaarts kijkende hond zullen je nooit meer verbazen, beloofd!

 

Zoek een yoga studio in je buurt

Klaar om naar je eerste yoga les in een echte studio te gaan? Maak je huiswerk en kies voor een yoga studio die bij je past. Elke studio heeft zijn eigen stijl, eigen uurrooster en eigen aanpak. Wil je persoonlijke begeleiding, ga dan op zoek naar een kleine yogastudio waar je in beperkte groepjes les kan volgen. Wil je veel keuze uit alle yoga stijlen? Zoek dan een plek waar je 7/7 verschillende lessen kan volgen. Probeer gerust enkele studio’s uit, want enkel als je er écht graag bent, blijf je er ook naartoe gaan.

Stap jouw eerste yoga les binnen

Misschien heb je nog een beetje last van drempelvrees om te beginnen met yoga. Vraag je je soms af wat je precies moet doen, hoe een yoga les eruit ziet en wat je moet meebrengen? Hoeft niet! Als je de meest gestelde vragen over yoga bekijkt, heeft de yoga studio binnenkort geen geheimen meer voor jou.

Investeer in een yoga mat om te starten met yoga

Je hebt weinig nodig om yoga te kunnen doen. Wel een vereiste: een yoga mat die bij je past. Voor je in een degelijke yogamat investeert, stel jezelf eerst een aantal vragen: welke stijl yoga ga ik doen?  Waar doe ik vooral yoga: thuis of in de yoga studio? Wil ik mijn yogamat ook meenemen op reis? Als je al deze vragen beantwoord hebt, sta je in geen tel op de (voor jou) perfecte yogamat!

Ga voor yoga verdieping

Veel beginnende yogi’s starten met het idee om door yoga onze dagelijkse portie stress te verminderen, spanning in het lichaam los te laten of leniger en soepeler te worden. Yoga biedt nu eenmaal een bepaalde impact op ons fysieke lichaam: wie aan yoga doet, bouwt aan meer flexibiliteit, een betere lichaamshouding, meer kracht en meer energie. Heel wat yogahoudingen zorgen bovendien ook voor een betere bloedsomloop, een betere ademhaling en beter werkende spijsvertering. Vaak ontdekken we pas later de andere, niet-fysieke impact die yoga ons biedt. Lees en leer hoe yoga je leven ook op emotioneel en spiritueel vlak kan verdiepen.