12 yogaposes voor absolute beginners

Welke yogaposes kunne beginners op een veilige manier doen? We leiden je stap voor stap door poses die iedereen kan. Ja, jij ook!

 1. Tadasana (Berghouding)

  De basis van alle staande poses. Ga met je voeten naast elkaar op de mat staan. De grote tenen raken elkaar, de hielen staan lichtjes uit elkaar. Hou je schouders ontspannen en verdeel je gewicht over je hele voet. Bij het inademen reik je je armen tot boven je hoofd, met de palmen van de handen naar elkaar.

 2. Uttanasana (Staande voorwaartse buiging)

  Adem uit en buig vanuit Tadasana vanuit je heupen naar voor. Plaats je handen op je scheenbenen of plat op de mat.

 3. Vrikshanana (Boomhouding)

  Een pose die je evenwicht test. Sta in Tadasana en breng dan je rechterknie naar je toe. Open je rechterheup en plaats je voet tegen je rechterbeen. Ofwel aan de zijkant van je onderbeen, of tegen je dijbeen. Plaats de handen bij elkaar in Anjali mudra.

  Bekijk de houding volledig
 4. Adho Mukha Svanasana (Neerwaarts Kijkende Hond)

  Start op handen en knieën. Spreid je vingers en duw de palmen van je handen in de mat. Krul je tenen onder en til je heupen zachtjes in de richting van het plafond. Hou de knieën op heupbreedte, met je benen lichtjes gebogen.

 5. Bhujangasana (Cobra)

  Een zachte achteroverbuiging. Begin al liggend op je buik. Je handen staan iets onder je schouders, ter hoogte van je ribben. Gebruik de kracht in je handen om je borst lichtjes op te duwen. Hou je schouders laag en de wreef van je voeten op de grond. Neem een diepe ademhaling en laat dan los.

 6. Virabhadrasana I (Eerste krijger)

  Ga met je voeten naast elkaar op de mat staan. Zet je linkervoet met een grote stap naar achter en draai de hiel in, zodat de voet plat op de mat komt te staan. Je linker- en rechtervoet staan op dezelfde lijn. Hou je bekken laag. Til je armen op tot boven je hoofd. De handpalmen wijzen naar elkaar. Blijf naar voor kijken. Herhaal daarna met je andere voet.

 7. Marjariasana (Cat) & Bitilasana (Cow)

  Kom op handen en knieën. Adem in en maak je rug bol, als een kat. Je kin beweegt in de richting van de borst. Adem in en maak je rug zachtjes hol, waarbij je lichtjes naar boven kijkt. Deze twee asana’s doe je meestal in combinatie met elkaar om de rug te ontspannen.

 8. Setu Bandhasana (Halve Brug)

  Ga liggen op je rug met je knieën geplooid. Laat je armen rusten op de mat, met de palmen naar beneden. Trek je navel zachtjes naar je toe. Adem uit en lift de heupen terwijl je je voeten stevig in de grond duwt. Breng je schouders onder en verstrengel je handen in elkaar.

 9. Baddha Konasana (Butterfly Pose)

  Neem een comfortabele zithouding aan. Breng de zolen van de voeten naar elkaar. Hou je voeten samen met je handen. Deze pose is een heel fijne heupopener. Meer heupopeners

 10. Balasana (Child’s Pose)

  Kom op je hielen zitten. Breng je knieën iets wijder uit elkaar, de voeten raken elkaar. Buig naar voren en laat je voorhoofd rusten op de mat voor je. Blijf in deze ontspannende houding.
  Lees meer over deze houding

 11. Liggende twist

  Trek je knieën naar je toe terwijl je op je rug ligt. Laat ze samen vallen naar de rechterzijde. Open je armen naast je. Je kan met je hoofd naar de andere zijde kijken om de twist iets intenser te maken. Herhaal daarna naar de linkerzijde.

 12. Savasana (Lijkhouding)

  Het einde van elke yogapractice. Ga liggen op je rug, met je voeten iets wijder uit elkaar. Laat je armen ontspannen rusten naast je. Sluit je ogen. Blijf je bewust van elke sensatie in je lichaam, hoe klein dan ook.

  Je eigen yogapractice doen? Zo start je ermee