Creëer meer ruimte in je heupen met yoga

Onze heupen hebben de naam om het geheugen van ons lichaam te zijn. Ze herinneren ons aan dagen waarop we urenlang zitten en weinig bewegen. Ze gedragen zich anders naarmate we veel sporten zoals lopen of fietsen. En ook: ze dragen trauma’s en psychische herinneringen in zich mee. Met bepaalde yoga houdingen kunnen we focussen op de heupen, en zo meer bewegingsvrijheid ontwikkelen naarmate we oefenen. Tijd dus voor meer ruimte in je heupen.

Heupopeners, het is de term die veel yogaleraars gebruiken tijdens de les. Klopt niet helemaal, want we kunnen heupen niet meer openen dan ze ons anatomisch gezien toelaten. Elke persoon is anders, elke heup is anders. Maar wat de zogenaamde ‘heupopeners’ wel doen, is een gezonde bewegingsvrijheid ontwikkelen of behouden in dit gebied. Ze dragen bij aan een betere houding, meer stabiliteit, gezondere lage rug en helpen blessures te vermijden.

De ‘openheid’ van je heupen hangt af van twee dingen:

De anatomie van jouw lichaam: breedte en stand van je heupen, oriëntatie van de heupkom, lengte en oriëntatie van je dijbeen. Met andere woorden: hoe je skelet gebouwd is, zal voor een groot deel al bepalen hoe ‘open’ je heupen zijn. Kortom: wat je ook doet, je kan de anatomie van je lichaam niet veranderen.

De flexibiliteit van de spieren, pezen en bindweefsel rond het heupgewricht. Ook zij bepalen mee welke ruimte je hebt in je heupgebied. Goed nieuws, want hier kunnen yogaposes wél helpen om meer openheid en flexibiliteit te creëren.

Zo maak je ruimte in je heupen

Om bewegingsvrijheid te houden in je heupen, doe je best een combinatie van vier verschillende doelgebieden rondom de heupen. Bij elk doelgebied krijg je een voorbeeld van yogapose die werkt op die specifieke regio in je lichaam. Proberen maar!

 • Voorzijde van je bovenbeen (Quadriceps en hipflexors)

  Pose: Crescent Lunge

  Vanuit Neerwaarts kijkende hond of Downward facing dog, stap je met je rechtervoet tussen je handen. Hou je knie recht boven je enkel. Laat je achterste knie zakken in de mat. Reik je armen op. Tip: bekijk de bovenste foto van dit artikel voor een variatie van deze pose
 • Achterzijde van je bovenbeen (Hamstrings)

  Pose: Downward Facing Dog Split
  Vanuit Neerwaarts kijkende hond (Downward facing dog), reik één been in de lucht. Herhaal een aantal keer afwisselend rechts en links. Duw je handen stevig in de mat.

 • Lies en binnenzijde van je been (Adductoren)

  Pose: Butterfly (Baddha Konasana)
  Kom zitten met een rechte rug. Plaats je voetzolen tegen elkaar. Laat je knieën openvallen. Blijf hier of buig zachtjes voorover met je bovenlichaam.
 • Bilspieren en IT-band

  Pose: Sukhasana/ Easy Pose

  Oftewel, kleermakerszit. Kom zitten en kruis je benen over elkaar. Hou een comfortabele afstand tussen je voeten en je heupen. Deze pose werkt op de bilspieren en de IT-band.

Door deze houdingen in jouw yogapractice te combineren, zorg je voor meer ruimte in je heupen. Nog een reden om heupopeners te doen? Ze laten je ook toe om langere periodes zittend om te mediteren. Zo kan jij je focus houden op je meditatie!

Lees meer