Vergeet Lotus. Zittend mediteren doe je zo

Lotus – Padmasana

De meeste mensen die nog nooit yoga deden, krijgen deze twee poses spontaan in gedachten als je hen vraagt naar wat yoga is: Downward facing dog en Lotus. Terwijl de Down dog best toegankelijk is voor beginners, is de Lotus of Padmasana niet het ideale uithangbord voor yoga. Want de houding vraagt veel soepelheid en openheid in de heupen.

Door lang en veel op stoelen te zitten, missen we de flexibiliteit in de heupen  om deze yoga houding onbezorgd aan te nemen. In lessen zie je ze dikwijls: beginners die toch kost wat kost naar die Lotus willen komen. Met kwalijke gevolgen voor onze knieën of lage rug. Het goede nieuws: dankzij heupopeners kan je een deel soepelheid in je heupen terugwinnen. Zo zal het steeds makkelijker worden om langere periodes op een comfortabele manier op je yogamat te zitten. Maar nog steeds blijft: Lotus is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er heel wat fijne alternatieven. Houdingen die je kan aannemen in de meditatie of aan het begin of einde van je yoga practice.

Alternatieven voor Lotus pose

  • Sukhasana

Oftewel kleermakerszit, een houding die je wellicht als kind héél vaak aannam. Niet voor niets heet deze houding in het Engels ‘easy pose’. Ga zitten, kruis je benen en hou je rug recht. Wist je dat je deze houding makkelijk kan aanpassen door op een blokje of kussen te gaan zitten? Zo zijn je heupen iets hoger dan de knieën, wat zorgt voor meer comfort. Komen je knieën nog erg hoog? Plaats dan een blokje onder elke knie. Urenlang zitplezier gegarandeerd!

  • Baddha Konasana

In deze Butterfly pose plaats je de twee voetzolen tegen elkaar aan. Je kan de voeten dicht naar je heupen brengen, of kiezen voor de comfortabelere variant waarbij je voeten wat verder weg liggen, en je een soort van diamantvorm maakt. Net als in Sukhasana kan je iets hoger gaan zitten, zeker wanneer je knieën hoog blijven.

  • Hero Pose

Kom in een knielende positie met je heupen boven je knieën. Hou de knieën samen maar breng je voeten uit elkaar. Plaats een blokje tussen je voeten of ga zitten tussen je voeten. Zit je goed? Weet dan dat deze houding je knieën en heupen versterkt. En bovendien de bloedsomloop in je voeten en benen stimuleert. Heb je nog meer redenen nodig om voor deze heldenhouding te kiezen?

  • Stoel

Al aan gedacht om gewoon lekker te kiezen voor een stoel? In veel yogastudio’s kan je stoelen vinden bij de bolsters en kussens. Let wel op dat je kiest voor een stevig model (op wieltjes of schommelstoelen zijn dus niet wat je zoekt). Kom vooraan op een stoel zitten, met je voeten plat en stevig op de grond. De knieën zijn 90° gebogen. Hou je rug recht.

  • Liggend

Niet te vergeten: op je rug gaan liggen op jouw yogamat. In Savasana mogen je voeten ongestoord naar buiten vallen, je handpalmen wijzen naar boven. Een héérlijke houding. Wie wil er ooit nog naar Lotus als je deze houding kent?

Ook aan het mediteren? Laat ons weten welke houding jij verkiest!