Vind je innerlijke balans met de Vayus

De yogatraditie beschrijft de bewegingen van Prana als de bewegingen van wind die door het lichaam gaan, als de Vayus. Ze verspreiden Prana doorheen de verschillende delen van ons lichaam. In yoga zijn die vijf Vayus of winden: Prana, Apana, Samana, Udana en Vyana.

Apana Vayu – Loslaten

Apana Vayu huist in het onderlichaam, in het gebied van de lage buikspieren en het bekken, onder de navel. Deze Vayu staat voor loslaten, voor de neerwaartse beweging, eliminatie, zowel op het fysieke als psychische niveau. Apana Vayu is gelinkt met het element aarde. De Apana beweging staat voor loslaten, zowel fysiek als mentaal.

Als deze Apana Vayu verzwakt is, is het moeilijker om te gaan met negatieve gedachten of gevoelens. Breng de Vayu tot rust door aarding te zoeken, bijvoorbeeld door lange en zachte ademhalingen.

Lees ook: De kracht van de adem

Samana Vayu – Opnemen

Rond de navel zit de Samana Vayu, gelinkt met het element vuur. Samana Vayu neemt alles op wat we tot ons nemen, absorbeert, verteert, consolideert. Een sterke Vayu laat ons toe om moeilijke emoties of ervaringen te verteren. Zelfs te zien als een leerervaring. Als deze Vayu verzwakt is, kan hij een impact hebben op de spijsvertering, of een gevoel geven van fysieke uitputting. Breng de vayu tot rust met een zittende vooroverbuiging of liggende twist. Om Samana Vayu opnieuw te activeren, kies voor een pose die inwerkt op je core, zoals Utkatasana or Navasana.

Lees ook:

Zittende vooroverbuiging Passchimottanasana

Stap voor stap naar Navasana

Samana Vayu herinnert ons eraan dat, in een drukke wereld met veel prikkels, in jezelf keren soms de beste manier is om opnieuw rust te brengen.

Udana Vayu – Uiten

Udana Vayu, verbonden met het element ruimte, bevindt zich in de keel, de longen en het diafragma. Deze vayu staat voor expressie en groei. De ‘ud’ verwijst trouwens naar die opwaartse beweging. Een verzwakte Udana Vayu betekent stilstand en stagnatie, zowel in ons dagelijks leven als op de yogamat. Poses die deze vayu activeren zijn Setu Bandha Sarvangasana and Halasana.

Udana Vayu helpt ons bij het uiten van onze gevoelens, te vertellen hoe we ons echt voelen, oprecht te zijn. To keep our head up, zowel letterlijk als figuurlijk.

Prana Vayu – Ontvangen

In het hart, borst en hoofd vloeit Prana Vayu. Het is gelinkt met het element lucht en staat voor inspiratie, momentum, energie. Ontvankelijkheid tekent deze Vayu: waar we in ons lichaam mee voeden, zoals fysiek als mentaal.

Een stabiele Prana Vayu laat je toe om naar binnen te keren en je aandacht te richten op yoga en meditatie. Instabiliteit zorgt voor angst en onzekerheid. Om de Vayu te activeren, kies je voor poses die de borst, het hoofd en de armen openen. Breng weer balans in Savasana of in diepe meditatie.

Lees ook: De beste houdingen om te mediteren

Lees verder onder de foto

Vyana Vayu – Integreren

In tegenstelling tot de andere Vayus huist Vyana Vayu niet in één bepaald lichaamsdeel, maar beweegt van het midden van ons lichaam naar buiten (van de core naar de uiteinden). Gelinkt met het element water is het de meest fundamentele Vayu. Een sterke Vyana Vayu helpt ons om meer open te staan voor liefde en weerspiegelt ons innerlijke bewustzijn. Om de Vayu te stimuleren, bewegen we in vloeiende bewegingen, zoals Krijger I en de Zonnegroeten.

Bekijk de video: Start je dag met Halve Zonnegroeten

Naar meer balans

Vayus helpen ons om een beter evenwicht te vinden, zowel in yoga als in ons dagelijks leven. Aarden (Apana Vayu), vanuit je buikgevoel reageren (Samana Vayu), reflecteren (Prana Vayu), opwaarts bewegen (Udana Vayu) en met zachte ogen naar onszelf en anderen te kijken (Vyana Vayu). De Vayus leren ons hoe lichaam en geest kunnen samenwerken. En hoe we in die complexe samenwerking met yoga nog meer kunnen verdiepen.