Uitgelezen: Yoga en ik

Uitgelezen: Yoga en ik

Bijzondere yogaboeken zijn moeilijk om te vinden. Daarom lezen we elke maand een yogaboek voor je uit. Deze maand: Yoga en ik van Inge Delva en Nele Van Poucke (2016).

img_6132

Yoga is er voor iedereen. Of je nu jong of oud, lenig of stijf, sportief of passief, dromer of doener bent. Om dat te bewijzen laten Inge Delva en Nele Van Poucke in hun boek Yoga en ik vijftien yogi’s aan het woord. Hun ervaring schommelt tussen enthousiaste beginner tot fervente yogabeoefenaar. Stuk voor stuk vertellen ze over de impact die yoga op hun leven had.

De verhalen zijn herkenbaar voor ieder van ons. En wat opvalt? Vooral in moeilijke periodes duikt yoga op. Zo vertelt de dertiger Lies over de rol die yoga speelde in haar genezingsproces. Op haar 35ste kreeg ze de diagnose van kanker. Ze vertelt openhartig over hoe ze daarna yoga beleefde. De diverse getuigenissen maken van Yoga en ik zeker geen doorsnee yogaboek, maar wel een erg herkenbaar portret van yogi’s van alle leeftijden.

Na elke getuigenis volgt een korte yogaflow met Nele Van Poucke, gecertifieerd yogateacher. Stap voor stap neemt ze je mee in een reeks asana’s, waarin ze telkens de connectie maakt met het verhaal dat je net las: yogahoudingen tegen vermoeidheid, of voor sporters bijvoorbeeld. Of een flow om met je kind of partner samen te doen. Per yogahouding krijg je verschillende opties aangereikt die je toelaten om de houding aan te passen aan jouw mogelijkheden.

Op de website yogaenik kan je met een login uit het boek een tiental practices uit het boek bekijken. Via korte videos doe je gewoon mee met de selectie van meditatie, zonnegroeten en korte flows. Voorlopig nog beperkt, maar een absolute meerwaarde voor wie met dit boek echt aan de slag wil.

img_6133

Dit vonden wij ervan

Yoga en ik is een vlot lezend en zeer mooi vormgegeven boek waarin getuigenissen en yogahoudingen worden afgewisseld met prachtige foto’s van Nele Van Poucke. Het combineert serene getuigenissen in interviewstijl met fijne yogapractices.

Yoga is voor iedereen – en dat lees je hier ook letterlijk. Hoewel de verhalen erg realistisch zijn opgetekend door Inge Delva, missen ze soms wel de power om je effectief te inspireren. Ze geven wel een heel goed beeld van wie soms worstelt en het moeilijk heeft, veel kan halen uit yoga.

Van Nele Van Poucke – een bijzondere yogateacher die onder meer bij Shiva Rea en Elsie Matthijssens ervaring opdeed – krijgen we in dit boek net iets te weinig te zien. De yogapractices zijn wel fijn voor wie zijn eerste stapjes zet in de yoga en een stapsgewijze aanpak verwacht. Misschien kan de website yogaenik ook een antwoord bieden op yogi’s die wat meer uitdaging zoeken.

Met dit boek slagen Inge Delva en Nele Van Poucke wel in hun opzet, namelijk tonen dat iedereen die aan yoga doet ook met beide voetjes op de grond staat. En boven alles: dat yoga geen leeftijd, geen maat, geen ideale lichaamsbouw en geen beperkingen kent.

img_6134

Over het boek

Yoga en ik -Wat yoga voor mij doet
Inge Delva en Nele Van Poucke
Uitgeverij Van Halewyck
ISBN 9789461314697
287 p – 22,50 euro
Verschenen op 19 mei 2016

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.