Yoga in de zomer: yin en yang in balans

Wellicht neem je deze zomer enkele dagen of zelfs weken vakantie. Een moment om reizen te maken, tijd met anderen door te brengen, fantastische plaatsen te bezoeken, dingen te doen waar je anders niet aan toekomt. Bij de start van de zomer lijkt je lichaam in ‘rustigere’ vakantiemodus te gaan, alsof je – net als bij de start van de winter- in een lichte zomerslaap duikt.

Wie een actief en vluchtig leven heeft, verlangt zeker in periodes van vakantie naar wat meer van die momenten. In de zomer kan je die net iets makkelijker vinden, omdat de wereld rondom je iets minder snel lijkt te gaan. Alsof we bijna collectief de afspraak maken om het rustiger aan te doen, om ons minder zorgen te maken, om ons even te onttrekken aan de hectiek van de dag. Het is hét moment om even niets te doen en tijd te maken om te overdenken wie je bent, wat je doet, en waar je nood aan  hebt. En vooral: om drukte los te laten en tot ontspanning te komen.

Yoga in de zomer – yin en yang

Als twee tegengestelde krachten die alle aspecten van ons leven beïnvloeden, lopen rust en drukte als een rode draad door ons leven. Binnen yoga worden ze vaak vergeleken met yin en yang.

Enerzijds yang, de dynamische energie die ons meeneemt in ons actieve leven. De mannelijke energie ook, die staat voor de vluchtigheid, de drukte, de snelheid. Anderzijds yin, de zachte energie die ontspanning en rust symboliseert. Vaak vergeleken met vrouwelijke energie omwille van de zachtheid, de rust, het zorgzame.

In ons leven, en zeker bij yoga in de zomer, hebben we de twee energieën nodig. Zowel de yin als de yang. De twee aspecten houden ons in balans. Ze zorgen ervoor dat ons leven niet stilvalt, maar ook dat we onszelf niet voorbijrazen.

Brug tussen rust en drukte

Neem deze zomer daarom de tijd om stil te staan bij welke energie je écht nodig hebt. Wie wil ontsnappen aan de drukte, zal zich graag neervlijen op de yogamat voor een zachte Yin Yoga. Wie een zalig rustige vakantie beleeft, heeft misschien veel meer baat bij een dynamische en actieve sessie Vinyasa Yoga

Als je zelf lijkt stil te vallen, heb je misschien wat meer dynamische energie of yang nodig. Loop je jezelf voorbij, dan heb je nood aan meer rust, meer yin.

Een fijne yogalerares die ik ooit had, vroeg elke week aan het einde van de zondagmiddagles wat onze plannen waren. Had je een lazy Sunday voor de boeg, dan kon je gerust languit in Savasana gaan liggen. Had je een drukke namiddag vol activiteiten op het programma, dan vroeg ze je om de dynamische energie weer aan te wakkeren met de Schouderstand. 

Eigenlijk moet je je die vraag voortdurend stellen: waar heb ik nood aan? Hoe breng ik de brug tussen rust en drukte in balans? Wanneer zoek ik ontspanning op? En wanneer laat ik me leiden door meer actieve energie?

Foto midden: Chandler Cruttenden on Unsplash