Een Yoga Teacher Training zoeken

Op enkele jaren tijd zijn Yoga Teacher Trainings wijd verspreid en ontzettend populair geworden. Veel yogi’s gaan na enige tijd op de mat op zoek naar meer verdieping en belanden zo in een yoga-opleiding om yogateacher te worden. Om aan de groeiende vraag te voldoen, bieden meer en meer studio’s een yoga teacher training aan, al dan niet erkend door de International Yoga Alliance. Maar de wildgroei aan yoga-opleidingen heeft ook enkele kwalijke nadelen: de kwaliteit van de gegeven opleidingen vermindert en het aantal yogadocenten overstijgt bijna de vraag. Maar hoe kan je de beste opleidingen eruit halen? En als je echt yoga teacher wil worden, hoe maak je dan zelf het verschil?

Als yogadocent ben je meer dan een student voor 200 uur. Je bent een leerling voor het leven.

In India wordt al eeuwen lesgegeven in yoga. Yogi’s volgden er les bij hun leermeester, vaak ook hun spirituele mentor. Die nam hen mee op het pad van yoga en liet hen alle aspecten van de yogafilosofie ontdekken.  De opleiding vroeg tijd. Veel tijd. Jaren en jaren om je in alle aspecten van yoga te verdiepen. Wie onder het leermeesterschap van een yogi viel, werd iemand die een bepaalde leer ging verder zetten.

Sinds yoga meer en meer beoefend wordt in het westen, is ook de manier van docenten opleiden helemaal veranderd. In plaats van de jarenlange, persoonlijke begeleiding volgen yogi’s nu les in (soms kleine, soms erg grote) groepen. De rol van mentor en leerling is op veel plaatsen naar de achtergrond verdwenen. Bovendien volgen veel yogi’s de teacher trainings omdat ze zich willen verdiepen, en niet omdat ze absoluut yoga willen delen met anderen.

Yoga Alliance Certified

In 1997 voorziet de Yoga Alliance in de Verenigde Staten dat yogadocenten zich overal ter wereld zullen verspreiden en vestigen. Niet iedereen zal in de leer gaan bij een geschoolde yogi, weet de Yoga Alliance dan al. Om te vermijden dat organisaties en instellingen overal yoga zullen geven zonder de nodige achtergrond, ontwikkelen ze een kwaliteitslabel voor yogateachers- en studio’s. Zo moeten docenten minsten 200 uur training gevolgd hebben bij een erkende leraar. Wie zelf yogadocenten wil opleiden, minstens 500 uur. Binnen die uren is bepaald hoeveel contacturen, zelfstudie, praktijkervaring… je als student moet krijgen. De Yoga Alliance geldt als de standaard voor het erkennen van gediplomeerde yogadocenten. Je herkent de opleiding aan het ronde logo, waar je overigens zowel als studio als docent een bepaalde kost voor betaalt.

Geregistreerde yoga teachers uit België

Geregistreerde yoga studio’s in België

Een yoga teacher training in elke studio?

Meer en  meer studio’s starten met een opleiding die niet erkend is door de Yoga Alliance. Sommigen zijn het niet eens met de werking van de Yoga Alliance, dat in de Amerikaanse traditie een jaarlijkse kost aanrekent aan zowel studio’s als docenten in ruil voor hun erkenning. Andere organisatoren willen dan weer meer vrijheid. Ze werken liever binnen een eigen programma, in samenwerking met een bepaalde yogateacher of onder de paraplu van een bepaalde yogastijl. Of een yoga teacher training erkend is door de Yoga Alliance of niet, is eigenlijk niet van zo’n groot belang. Het ene is niet beter dan het andere. Veel belangrijker is om na te gaan waarom een studio zijn opleiding al dan niet eraan verbindt.

Wel belangrijk: als je zelf op zoek bent naar een teacher training, doe dan je huiswerk. In een aantal yogastudio’s kan je schitterende opleidingen voor docenten volgen. Maar voor heel wat studio’s ligt de lat niet erg hoog, en wordt een teacher training snel georganiseerd om in te spelen op de vraag. Maak je keuze. op basis van de ervaring van de docenten, de aanpak, het curriculum en de grootte van de groep. Met deze tips kies je een Yoga training die bij je past.