Hoe kies ik de beste yoga teacher training

De eerste en belangrijkste vraag voor je verderleest: ben je klaar voor een yoga teacher training? Veel yogi’s hebben na enkele jaren het gevoel dat ze toe zijn aan iets nieuws. Vraag je af waarom je een yoga docententraining wil volgen. Ben je toe aan meer verdieping en uitdaging? Zoek je iets wat je niet kan vinden in je gewone yogales? Een opleiding om yoga te doceren kost je veel tijd, energie, zelfstudie en best wel wat geld. Ga eerst een aantal workshops volgen om te wennen aan het idee dat je tijdens het weekend of ‘s avonds meerdere uren met yoga bezig bent. Bevalt het je? Wil je verdere stappen zetten, dagelijks yoga doen en zelf op de mat staan als yoga teacher? Dan kan je op zoek naar een opleiding die echt bij je past. Ga niet over één nachtje ijs, maar doe je portie research en maak je keuze op basis van deze elementen:

Kies een specifieke yogastijl of een allround opleiding

Op welke yogastijl ligt de focus tijdens de opleiding? En is dat ook de stijl waarin je wil lesgeven? Het heeft weinig zin om een opleiding Yin Yoga te volgen als jouw hart ligt bij Kundalini Yoga. Als dit jouw eerste teacher training wordt, kies dan een van de mainstream yoga stijlen zoals Hatha, Vinyasa of Ashtanga Yoga. Nadien kan je verder evolueren en verdiepen. Deze opleiding is je fundament, waarop je later meer specifieke stijlen kan opbouwen. Biedt jouw yogastudio een one-size-fits-all opleiding aan, die je belooft alle mogelijke stijlen te integreren? Informeer je goed naar deze aanpak, want het is eigenlijk onmogelijk om alle yogastijlen te combineren in één opleiding. Weet je nog niet helemaal wat je wil? Ga een workshop volgen om te kijken of de stijl je boeit.

Bepaal jouw ritme

Van enkele weken tot twee jaar. In je vertrouwde yoga studio op wandelafstand of op een exotische locatie aan het einde van de wereld. Van rustig aan tot intensief met zes uur per dag op de mat. Yoga opleidingen komen in alle maten en vormen, dus de keuze is aan jou. Bepaal eerst welk ritme er best bij jou past. Ben je voltijds aan het werk en heb je enkel tijd in het weekend? Kies dan een weekendopleiding die gespreid is op één of twee jaar. Kan je je enkele weken vrij maken om een yoga opleiding in het buitenland te volgen? Dan heb je keuze uit honderden opleidingen in alle uithoeken van de wereld. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen: hou rekening met je eigen ritme en kies welke vorm er het best bij jou past.

Zoek een studio met maturiteit

Lijkt voor de hand liggend, maar is het zeker niet. Als je niet gaat voor een yoga studio waar je eerder al yoga deed, informeer je dan goed. Een yoga studio kan een prachtige website en een bomvol uurrooster hebben, maar in realiteit nog maar enkele maanden bestaan. Ga op zoek naar meer info over de studio, luister naar mensen die er al waren, zoek naar getuigenissen over de yoga opleiding. Als het de eerste keer is dat deze studio een opleiding organiseert, hou er dan rekening mee dat de training wellicht nog niet op punt staat. Zoek in ieder geval naar een yoga studio die minstens 5 jaar bestaat, een uitgebreid lessenrooster heeft en waar ervaren docenten hun kennis met je delen. Ook belangrijk: de sfeer op de plek waar je les volgt, zal ook jouw ervaring beïnvloeden. Ga op pad en proef al eens van de sfeer, voor je je inschrijft voor een langdurige opleiding. Op zoek naar een yogastudio, kijk dan naar Yoga studio Antwerpen, Yoga studio Vlaams-Brabant, Brussel, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen.

Yogadocenten met ervaring

Eén persoon kan geen hele opleiding voor zich nemen, simpelweg omdat hij of zij nooit het brede plaatje van yoga in al zijn aspecten kan doceren. Je zoekt naar een gedegen opleiding, dus liefst met meerdere docenten die in een nauw team samenwerken, eventueel nog aangevuld met gastdocenten. Als je een langer traject wil volgen, investeer dan tijd in het zoeken naar yogadocenten waar je een klik mee voelt. Ga op voorhand al een paar lessen uitproberen om te kijken of hun stijl je bevalt. Volg je al les bij deze yogadocent, dan zit je meestal goed.

 Bijzondere yogaleraars herken je aan hun onstilbare honger om te leren, om te reizen en anderen te leren. Om op zoek te gaan naar een mentor die  van hen opnieuw een leerling kan maken.

 

Duik in het curriculum van je yoga teacher training

Een sterke yoga opleiding combineert theorie en praktijk op een logische en evenwichtige manier. Verwacht je aan enkele uren zelfstudie, het lezen van een aantal must- read boeken, maar vooral: heel veel praktijk in het lesgeven. Het is ongelofelijk belangrijk dat je tijdens de opleiding al de kans krijgt om les te geven in een veilige omgeving, met feedback van jouw yoga teacher. Naast de uren op de mat en zelfstudie koppelen sommige studio’s aan de opleiding nog een aantal uren lessen die je moet volgen bij andere yogadocenten, of het verdiepen in meditatie of mindfulness. Een opleiding tot yoga teacher vraagt nu eenmaal een stevige basis, wees ook bereid om daar de nodige tijd in te investeren. Wil je alvast starten? Snuister in onze tips voor yoga boeken.

Leer van andere teachers in spe

Sommige yoga studio’s laten iedere kandidaat-leerling een yoga teacher training volgen. Natuurlijk willen we dat iedereen zijn kennis en ervaring in yoga verdiept. Maar ook iemand die amper les volgde, kan zo aan het einde van de opleiding beginnen met lesgeven aan anderen. Scan bij welke studio’s er bepaalde vereisten gelden voor wie de yoga teacher training wil volgen, zoals het aantal jaar yoga ervaring dat je hebt of bij wie je zelf les volgde. Studio’s die een aanmeldprocedure hebben, met bijvoorbeeld een motivatiebrief, kennismakingsgesprek of aanbevelingsbrief van jouw yoga docent, doen dat vaak omdat ze heel veel te bieden hebben – en ze de juiste mensen op de juiste plaats willen. Bovendien zal je van je medestudenten heel wat opsteken, dus ook hun ervaring doet ertoe.

Train je yoga skills in de juiste groep

Met hoeveel zullen jullie de opleiding volgen? Stel die vraag voor je deelneemt aan een yoga teacher training. Ideaal zit je tussen de 10 en 20 deelnemers. Minder dan 10? Dan zijn er eigenlijk te weinig deelnemers en moet je lesgeven aan je medestudenten in een minder realistische context. Je leert minder over de verschillende lichaamstypes en kan uiteraard minder kennis en ervaring uitwisselen. Meer dan 20? Dan is de groep wellicht te groot. Je krijgt minder feedback en persoonlijke aandacht dan je eigenlijk verdient, tenzij het docententeam bestaat uit meerdere yoga teachers. Niet elke yoga studio vermeldt dit op de website, dus vraag even hoe het zit bij de yoga teacher training die je graag wil volgen.

 

Tot slot: blijf leren

Je wordt pas een goeie yogaleraar als je je leven lang in yoga blijft verdiepen. Wanneer je jouw eerste yoga teacher training ziet als de start van iets, en niet het eindpunt. Bijzondere yogaleraars herken je dan ook aan hun onstilbare honger om bij te leren, om zelf op de mat te staan bij andere yoga teachers, om te reizen en anderen te leren kennen, om op zoek te gaan naar een mentor die hen opnieuw leerling kan maken.