Hoe kies ik de juiste yoga teacher training?

yoga teacher training

Veel yogi’s hebben na enkele jaren het gevoel dat ze toe zijn aan iets nieuws. Daarom is de eerste vraag: ben je klaar voor een yoga teacher training?

Ben je toe aan meer verdieping en uitdaging? Zoek je iets wat je niet kan vinden in je gewone yogales? Een opleiding om yoga te doceren kost je veel tijd, energie, studie en best wel wat geld. Je kan bij yogastudio’s terecht voor bijzondere workshops rond alle aspecten van yoga.

Ga eerst een aantal workshops volgen om te wennen aan het idee dat je tijdens het weekend of ’s avonds meerdere uren met yoga bezig bent. Bedenk ook waarom je yoga wil doceren. Ben je gebeten door alle aspecten van de yogatraditie en wil je die op jouw manier delen met anderen? Dan is een yoga teacher training iets voor jou.

Ga niet over één nachtje ijs, maar doe je portie research en zoek de juiste opleiding voor jou.

Een yoga teacher training die bij je past: specifiek of allround

Op welke yogastijl ligt de focus tijdens de opleiding? En is dat ook de stijl waarin je wil lesgeven? Het heeft weinig zin om een opleiding Yin Yoga te volgen als jouw hart ligt bij Kundalini Yoga. 

Als dit jouw eerste teacher training wordt en je actieve yoga wil geven, kies dan een van de meest voorkomende yoga stijlen zoals Hatha, Vinyasa of Ashtanga Yoga. Wil je de zachtere stijlen doceren, kies dan een opleiding in die stijl.

Je eerste opleiding duurt meestal 200 uur en is je fundament waarop je later meer verdiepende stijlen kan bouwen. Zie je een aanbieding voor een one-size-fits-all opleiding, die je belooft alle mogelijke stijlen te integreren? Informeer je goed naar deze aanpak, want het is onmogelijk om alle yogastijlen te combineren in één opleiding.

yoga teacher training

Bepaal jouw ritme

Van enkele weken tot twee jaar. In je vertrouwde yoga studio op wandelafstand of op een exotische locatie aan het einde van de wereld. Van rustig aan tot intensief met zes uur per dag op de mat. Yoga opleidingen komen in alle maten en vormen, dus de keuze is aan jou.

Bepaal eerst welk ritme er best bij jou past. Ben je voltijds aan het werk en heb je enkel tijd in het weekend? Kies dan een weekendopleiding die gespreid is op één of twee jaar. Kan je je enkele weken vrij maken om een yoga opleiding in het buitenland te volgen? Dan heb je keuze uit honderden intensieve opleidingen in alle uithoeken van de wereld.

Ze hebben allebei hun voor- en nadelen: hou rekening met je eigen ritme en kies welke vorm er het best bij jou past.

Zoek een kwaliteitsvolle studio

Lijkt voor de hand liggend, maar is het zeker niet. Als je niet gaat voor een yoga studio waar je eerder al yoga deed, informeer je dan goed naar de kwaliteit van de studio. Die straalt immers af op jouw opleiding. Een yoga studio kan een mooie website en een bomvol uurrooster hebben, maar in realiteit nog maar enkele maanden bestaan.

Ga op zoek naar meer info over de studio, luister naar mensen die er al waren, zoek naar getuigenissen over de yoga opleiding. Als het de eerste keer is dat deze studio een opleiding organiseert, hou er dan rekening mee dat de training wellicht nog niet op punt staat.

Zoek in ieder geval naar een yoga studio die minstens 5 jaar bestaat, een uitgebreid lessenrooster heeft en waar ervaren docenten hun kennis met je delen. Ook belangrijk: de sfeer op de plek waar je les volgt, zal ook jouw ervaring beïnvloeden. Ga op pad en proef al eens van de sfeer voor je je inschrijft voor een langdurige opleiding.

yoga teacher training

Zoek een docent met ervaring

Eén persoon kan geen hele opleiding voor zich nemen, simpelweg omdat hij of zij nooit het brede plaatje van yoga in al zijn aspecten kan doceren. Je zoekt naar een gedegen opleiding, dus liefst met meerdere docenten die in een nauw team samenwerken, eventueel nog aangevuld met gastdocenten.

Als je een langer traject wil volgen, investeer dan tijd in het zoeken naar yogadocenten waar je een klik mee voelt. Ga op voorhand al een paar lessen uitproberen om te kijken of hun stijl je bevalt. Volg je al les bij deze yogadocent, dan zit je meestal goed.

Duik in het curriculum van je yoga teacher training

Een sterke yoga opleiding combineert theorie en praktijk op een logische en evenwichtige manier. Verwacht je aan enkele uren zelfstudie, het lezen van een aantal must- read boeken, maar vooral: heel veel praktijk in het lesgeven.

Het is ongelofelijk belangrijk dat je tijdens de opleiding al de kans krijgt om les te geven in een veilige omgeving, met feedback van jouw yoga teacher. Naast de uren op de mat en zelfstudie koppelen sommige studio’s aan de opleiding nog een aantal uren lessen die je moet volgen bij andere yogadocenten, of het verdiepen in meditatie of mindfulness.

Een opleiding tot yoga teacher vraagt nu eenmaal een stevige basis, wees ook bereid om daar de nodige tijd in te investeren. Wil je alvast starten? Snuister in onze tips voor yoga boeken.

Train je yogaskills in de juiste groep

Ideaal zit je tussen de 10 en 25 deelnemers in een opleiding. Meer dan 25? Verwacht je aan minder feedback en persoonlijke aandacht dan je eigenlijk verdient, tenzij het docententeam bestaat uit meerdere yoga teachers.

Ik volgde mijn eerste yoga teacher training bij een studio met een uitgebreide aanmeldprocedure: een minimum van drie jaar ervaring, een motivatiebrief, aanbevelingsbrief van mijn eigen yogadocent én een kennismakingsgesprek. Het is moeilijker om binnen te raken, maar studio’s doen dat omdat ze heel veel te bieden hebben – en ze de juiste mensen op de juiste plaats willen.

Online of offline

Meer en meer yogatraining kan je nu online volgen. Hoewel ze fantastisch zijn als aanvullende trainingen, kies je voor je basisopleiding een opleiding waar je je docenten in levende lijve kan ontmoeten. Tenzij het écht, echt niet anders kan.

yoga teacher training

Tot slot: blijf leren

Je wordt pas een goeie yogaleraar als je je leven lang in yoga blijft verdiepen. Wanneer je jouw eerste yoga teacher training ziet als de start van iets, en niet het eindpunt.

Bijzondere yogaleraars herken je dan ook aan hun onstilbare honger om bij te leren, om zelf op de mat te staan bij andere yoga teachers, om te reizen en anderen te leren kennen, om op zoek te gaan naar een mentor die hen opnieuw leerling kan maken.

Foto: Gustavo Fring via Pexels