Yoga poses voor meer balans

yoga balans

Balanceren op één been, het doet wat met je. Yoga poses voor meer balans zijn een van mijn favoriete delen van een yogales. Ze geven je meer vertrouwen, stabiliteit en evenwichtigheid.

In yoga zijn er grofweg drie soorten balanshoudingen: poses op één been, armbalanshoudingen en twists. Die laatsten horen bij de meest geavanceerde houdingen in yoga.

Daarom is een balanshouding goed voor je

 • Verbetert je lichaamsbewustzijn en oriëntatie
 • Stimuleert je gevoel voor controle en coördinatie
 • Zorgt voor een duidelijke focus
 • Brengt rust in je hoofd
 • Helpt je in andere yogaposes die balans en stabiliteit vragen

De starende blik, de drishti

Voor je in de eerste balanshouding gaat, enkele tips:

 1. Focus op één plek. Kijk met een ontspannen blik naar één bepaald punt voor je. Die starende blik, dat heet in yoga de drishti en helpt je om je focus te houden. Bij voorkeur kijk je naar een punt voor je (liefst geen andere yogi die van het ene been op het andere hopt!).
 2. Werk met het lichaam dat je vandaag hebt. Niet dat van gisteren of morgen. Je balans verschilt van dag tot dag. De ene dag kost de houding je geen enkele moeite, de volgende dag blijf je maar omvallen. Blijf in het hier en nu.
 3. Val je om? Doorloop dan opnieuw alle stappen om in de houding te gaan. Doe dat bewust en neem er tijd voor. Laat alle frustratie los, en ga in de houding zonder verwachtingen van hoe lang je daarin zal blijven.

Vier uitdagende yoga poses voor meer balans

Heb je al wat meer ervaring in yoga? Met deze vier yogahoudingen bouw je aan meer evenwicht in je practice.

Lage lunge

yoga balans

Meestal een overgangshouding in je Zonnegroet, maar evengoed een houding die je balans test! Kom in deze houding vanuit Uttanasana (stap je voet naar achter) of Neerwaarts Kijkende Hond (stap je voet naar voor).

 • Neem een grote stap en zet je achterste knie op je mat. Ontspan je achterste wreef.
 • Hou je voorste knie recht boven je enkel.
 • Zet je handen links en rechts van je voet, met je vingertopjes op je mat of op blokjes.
 • Blijf hier of ga in een zachte achteroverbuiging.

Boomhouding

yoga balans

Je evenwichtsvermogen kan je al eens verrassen…de ene dag sta je zo stabiel in deze houding, de andere dag kan je nauwelijks blijven staan. Neem de houding zoals die komt. Hoe vaker je deze boomhouding doet, hoe meer je evenwicht zal verbeteren. Het gevoel van stabiliteit en evenwichtigheid groeit samen met jouw boomhouding.

Stap voor stap naar de Boomhouding of Tree Pose

Zijwaartse Plank

yoga balans

Dat je voor deze yoga houding je buikspieren moet aanspreken, zal je snel merken. Een balanshouding die je armen, je torso én je beenspieren trouwens ook versterkt. Heb je gevoelige polsen? Doe deze houding dan op je onderarm.

 • Kom op je zij liggen. Duw de buitenkant van je onderste voet tegen de grond en de binnenzijdes van beide voeten tegen elkaar.
 • Zet je onderste hand onder je schouder.
 • Duw jezelf op en maak één rechte lijn met je lichaam. Let erop dat je heupen niet naar beneden zakken.
 • Hou je vrije hand in je zij of strek die naar boven uit.

Kraai

yoga balans kraai

Misschien deed je deze houding als kind al wel. Geloof me, hij is iets uitdagender als je wat groter bent! Kraai geeft je het gevoel van even te vliegen, terwijl je enkel op je handen balanceert. Zelfs al blijf je er maar een paar tellen in…heerlijk!

Verdiep je verder in deze kraaihouding

Foto’s: Elly Fairytale via Pexels