Druk de pauzeknop in met één yogahouding per dag

pauzeknop

Voor pakweg de meeste mensen is elke dag yoga doen iets waarvan je graag zou willen dat het je lukte, maar waar je niet in slaagt. Zelfs één yogahouding lukt je niet. Tot je het opgeeft en je erbij neerlegt dat het niet gaat werken. Toch niet met die drukke agenda en vele dingen op je to do lijst. Spontaan even op je mat gaan staan, hoort daar nu eenmaal niet bij.

Maar wat als je je toch de intentie hebt om een bepaalde periode dat tóch te proberen? En pakweg een maand lang elke dag tijd een kwartier zou vrijmaken om ongestoord op je mat te staan? Waarom niet? Ik gaf mezelf daarom een uitdaging: doe zes weken lang één yogahouding per dag. Niet meer, niet minder.


Zes weken stapte ik op mijn yoga mat zonder houding in gedachten, zonder plan of doel. Elke dag opnieuw schikte ik mijn blokjes, kussens en dekens. En elke keer kwam ik op een andere houding uit. De eerste week ging mijn hoofd aan de haal met mijn yogahouding. Zeg maar: mijn gedachten overheersten dat ene kwartier. Middenin je drukke dag plots geen afleiding meer hebben, was een beetje als olie op het vuur van mijn gedachten.

Tot er ergens na een paar weken een stilte over me heen kwam. De yogahouding was een moment van rust geworden. Een ingebouwd moment waarop ik gewoon even mocht liggen. Iets waar ik naar uitkeek, een moment waarop er even niets hoefde.

Vandaag is dat een verademing: een moment waarop je geen verplichtingen hebt. Je ligt op je mat. Je zit. Je ademt. Na die zes weken ben ik ervan overtuigd dat minder doen soms meer effect heeft dan veel te doen. Dat heeft te maken met de regelmaat waarmee je dingen doet, met je lichaam laten beslissen wat je nodig hebt en met het effect van langere termijn op je lichaam.

Niet nadenken, wel gewoon doen

Het is een luxe, een aparte ruimte waar mijn yogamatje al klaarligt, en alle mogelijke props vlakbij liggen. Zo kon ik gewoon op de mat stappen. En mijn lichaam zelf laten beslissen waar ik nood aan had. Eén yogahouding mocht ik kiezen, weet je nog? Maar welke dan?

één yogahouding

Nadenken hoefde ik niet. Vaak koos ik een liggende of zittende houding. Soms zat ik gewoon rechtop. En nog op andere momenten koos mijn lichaam voor mij: bolster hier, blokje daar. Gewoon waar het goed voelde.

Andere momenten, andere houdingen

Hoewel ik geen duidelijk plan had, wist mijn lichaam wel telkens de houding te kiezen die me ontspanning kon brengen. En gek genoeg zat daar – voor mij althans – een vorm van logica in.

Vaak wou ik overdag een liggende houding doen. Mijn lichaam koos bijna automatisch het tegenovergestelde van houding tijdens de dag: zittend aan mijn bureau. Dus ik ging liggen, met mijn knieën op een bolster en een dekentje onder mijn hoofd. Zette een muziekje op en voelde mij een kwartier lang tot rust komen.

’s Avonds zat ik liever rechtop. In een comfortabele zithouding waarin ik ook kon mediteren. Of ging ik in een ondersteunde Kindhouding, een heerlijke vooroverbuiging om alle spanning van de dag los te kunnen laten.

Onderaan dit artikel geef ik je graag wat houdingen die je zelf kan proberen.

En die eindeloze stroom van gedachten?

Je gedachten kan je niet stopzetten, zo is dat nu eenmaal. Wat je wel kan doen, is niet actief ingaan op élke gedachte die je hebt. Zo ga je snel aan het plannen, terugdenken of piekeren.

Wat helpt? Merk elke gedachte op. En laat ze dan weer los. Neem jezelf voor dat gedachten die je nu hebt, straks wel weer terugkomen. Dat je hier en nu, op je yoga mat, niets kan ondernemen met die gedachte. Frustreer je niet aan de eindeloze stroom, oefen je in het brengen van je gedachten van de voorgrond naar de achtergrond.

Yogahoudingen zorgen voor meer rust en ontspanning in je lichaam. Maar ook je hoofd heeft er baat bij. Veel yogaposes kunnen direct of indirect stress en spanning wegnemen, ruimte geven waar nodig.

Hoe je thuis elke dag één yogahouding doet

  • Zoek een ruimte om ongestoord een kwartier te kunnen zijn. Zorg voor zo weinig mogelijk ‘verkeer’ van huisgenoten.
  • Gebruik de eerste dagen een timer, zoals een belletje of gong die je vertelt wanneer je een kwartier in de houding ligt. Doe elke dag minstens een kwartier. Lig je lekker? Je mag natuurlijk blijven liggen.
  • Doe je yoga overdag? Zorg voor een oogkussentje of een sjaal. Het is makkelijker om te ontspannen waar het donker is.
  • Warmte is superbelangrijk. Oefen in een warme kamer. Leg een dekentje over je wanneer je in de houding gaat.

Een laatste tip? Kussens, blokjes, bolsters of dekentjes zijn best wel fijn als je langer in een houding ligt. Je gebruikt ze om comfortabel in de houding te liggen.

Yoga houdingen die je rust brengen

Kindhouding. Ondersteun je in deze yoga houding door een bolster of langwerpig kussen op een blokje te leggen. Zo ga je in Kindhouding

Virasana of Heldenhouding. Kom op je knieën zitten. Leg een blokje met dekentje erop tussen je voeten. Kom op je blokje zitten.

Savasana. Leg een bolster of langwerpig kussen onder je knieën. Ondersteun je hoofd met een dekentje.

Inspiratie voor je houdingen kan je ook vinden in Restorative of herstellende yoga, een van mijn favoriete yogastijlen. Lees meer over: Warmte, stilte, duisterheid zijn essentieel voor Restorative Yoga. Lees verder over deze bijzondere vorm van yoga.

Foto’s: Luna Active via Unsplash