Waarom zachte yoga iets voor jou is

slow flow yoga

Misschien doen slow coffee, slow food of slow living een belletje bij je rinkelen. Allemaal manieren om dingen te beleven die in opmars zijn. Net omdat ze, zoals zachte yoga, ons laten vertragen.

Zachte yoga, ook slow flow yoga of gentle yoga genoemd, volgt dat idee van echt de tijd nemen, maar dan in de yoga practice. Niet om meer en meer te ervaren, of dieper in een houding te gaan. Maar wel door langzaam en met je volle aandacht iets doen. Door beweging en ademhaling te verbinden, als meditatie in beweging.

Met zachte yoga kies je voor

  • een combinatie van Hatha en Vinyasa yoga
  • alle tijd om de basistechnieken van yoga te leren
  • stilaan opbouwen van meer focus en meer balans
  • veel aandacht voor je ademhaling

Zo ziet een zachte yoga les eruit

Net zoals andere yogalessen volgt zachte, gentle of slow flow yoga eenzelfde opbouw: je begint met enkele minuten korte meditatie, warmt je lichaam zachtjes op (denk maar aan Cat-Cow) en gaat dan naar de staande houdingen.

Je werkt er aan meer bewegingsvrijheid, een betere houding en meer balans. Nadien volgen de zittende en liggende houdingen. Aan het einde is er ruimte voor de totale ontspanning, Savasana.

Deze stijl van yoga is er voor iedereen en alle leeftijden, ook voor wie niet veel beweegt, chronische pijn voelt, blessures heeft of beperkingen ondervindt bij het dagdagelijks bewegen. Het kan je helpen om grenzen te verkennen, misschien ook om ze te accepteren.

Maar zachte yoga is er ook voor bezige bijtjes, die voortdurend met van alles bezig zijn, om een uurtje rust brengen in je drukke hoofd. Of yogi’s die opnieuw de basis van yoga willen met volle aandacht manier willen (her)ontdekken.

slow flow yoga

Lees verder: Welke yogastijl past bij mij?

Foto’s: Retha Ferguson via Pexels