Yoga en de elementen: verbonden met de natuur

yoga elementen

Hoe meer je yoga doet, hoe meer je voelt dat yoga echt staat voor ‘verbinding’. Je maakt connectie met jezelf, met anderen en met de wereld rondom je.

Net zoals wandelen is yoga een vorm van meditatie in beweging. Het laat ons toe om naar binnen te keren en dicht bij onszelf te blijven, zelfs wanneer we in een houding gaan of de ene voet voor de andere zetten.

In yoga werken we vaak met de vijf elementen uit de natuur, zoals het zoeken naar aarding en met beide voeten stevig op de grond staan. Maar de connectie gaat verder. Alle elementen spelen hun rol en houden elkaar in evenwicht.

Yoga en de elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte

Aarde

yoga elementen

Dit element staat voor de verbinding met de aarde. Het zoeken naar gronding wanneer we te veel bezig zijn in ons hoofd. In yoga brengt dit element ons het gevoel van stabiliteit en structuur. Het voelen van onze voeten op de aarde helpt ons daarbij.

In yoga is het element aarde nauw verbonden met de eerste chakra, de wortelchakra.

Water

Voelen we in onze yoga practice door de beweeglijkheid, het buigen en vloeien. In ons vermogen om onszelf aan te passen en dingen los te laten die we niet meer nodig hebben.

yoga elementen

Vuur

Het element dat ons kracht, creativiteit en energie geeft, letterlijk ons innerlijke vuur aanwakkert. We vinden dit element in de warmte, intensiteit en energie in ons lichaam. Vuur staat ook voor de transformatie in onszelf.

Op de yogamat vinden we het vuur vooral in de staande houdingen, wanneer we warmte en kracht opbouwen.

Lucht

Lucht verbindt alles met elkaar, en dus ook onszelf met anderen. Het is dynamisch en subtiel. Dit element is nauw verbonden met het hart en stimuleert ons vermogen om ons goed uit te drukken en helder te communiceren.

We vinden de lucht ook terug in de kwaliteit van onze ademhaling. De snelheid van de adem beïnvloedt de snelheid van onze bewegingen. Ademhalingstechnieken in yoga brengen dit element in onze yoga practice.

yoga elementen

Ruimte

Element dat overal aanwezig is. Alles ontstaat en bestaat binnen de ruimte. In onze yogapractice staat het voor onze intuïtie en innerlijke wijsheid. Het is het zoeken naar meer bewustzijn op onze yogamat. En daarbuiten.

Foto’s: Retha Ferguson via Pexels