Muladhara Chakra voor stabiliteit

Wortelchakra of muladhara chakra

Wortelchakra – Muladhara Chakra – मूलाधार

Aan de basis van je ruggengraat, aan je staartbeentje, ligt het energiecentrum Muladhara Chakra. Letterlijk betekent mula: wortel en adhara: basis. Deze onderste chakra vormt dus basis van je energiesysteem. Zonder die stevige fundering verlies je stabiliteit. Een goed ontwikkelde chakra houdt je geworteld in het hier en nu.

Stabiliteit en aarding

  • Onderaan de wervelkolom
  • Verbonden met het element aarde, reukzin en de kleur rood.
  • Hangt samen met voeten, benen, botten, dikke darm en bijnieren.

Als deze chakra niet in evenwicht of minder ontwikkeld is, sta je minder stabiel in het leven. Je kan je vermoeidheid, stress of angst ervaren en ervaart sneller wantrouwen dan vertrouwen. Fysiek vertaalt dat onevenwicht zich vaak in storingen in de darmen of blaas en pijn in voeten, benen of lage rug.

De wortelchakra werkt in op een aantal van onze basisbehoeftes: de zoektocht naar stabiliteit, veiligheid en vertrouwen, de wens om deel uit te maken van een familie en de maatschappij. Kortom: het vermogen om stevig geworteld in het leven te staan.

Breng balans

De wortelchakra is de meest fysieke van alle energiecentra in je lichaam. Alle fysieke activiteiten zoals sport, yoga, tai chi, wandelen…activeren dit energiecentrum. Ook zittende meditatie kan je aandacht vestigen op dit deel van je lichaam.

Yoga kan deze eerste chakra openen en zo opnieuw je lichaam in balans brengen. Pavanamuktasana, Janu Sirsansana, Padmasana en Malasana zijn fijne yogahoudingen die op die basis werken. 

Ook chanten stuurt meer energie naar een bepaald gebied in je lichaam. Breng je handen in jnana mudra en sluit je ogen. Focus op je wortelchakra en het gebied rond je bekkenbodem. Je kan luidop de de klank LAM chanten. Die lettergreep hoort bij deze chakra.

Muladhara Chakra is verbonden met de kleur rood. Die staat voor warmte, vuur, passie, moed en kracht. Gebruik de kleur rood in een eenvoudige meditatie en stel je voor dat een helder rood licht zich vanuit je staartbeentje verspreidt naar je hele onderlichaam. Zoek naar het gevoel van aarding en stabiliteit. Wortel jezelf in de aarde.

Lees meer over de 7 chakra’s in je lichaam.