Om, Namaste en andere geheimen van Sanskriet

sanskriet

Wie nieuw is in de yoga les, fronst misschien even bij het horen van de exotische Sanskriet klanken van sommige yogaposes. Ik gebruik de Sanskriet namen graag (en veel, zo wordt gezegd) in mijn lessen.

Sanskriet is een oude Indische taal waarin veel yogateksten zijn geschreven. Leraren bestudeerden de teksten en gaven ze vaak mondeling door aan hun leerlingen.

We gebruiken Sanskriet vandaag om yogahoudingen of concepten uit de yogaleer te duiden. Ook mantra’s zingen we in het Sansrkiet. Het is een uitnodiging om de verbinding aan te gaan met de oorsprong van onze yogapractice.

Lees ook: Over yoga

Patronen in Sanskriet

Hoewel ze soms onuitspreekbaar klinken, zitten de Sanskriet termen niet zo ingewikkeld in elkaar. Wanneer je een woord hoort dat eindigt op ‘asana‘ bijvoorbeeld. Het achtervoegsel ‘asana’ betekent ‘houding’. Het gaat dus om een yogahouding of pose. Zoals Tadasana. Tada (berg) + asana (houding) = berghouding.

Wanneer je de woorden opdeelt, zie je sneller hoe ze in elkaar zitten. Laat ons de Brughouding nemen, oftewel Setu Bandha Sarvangasana. Setu (brug) + bandha (slot) + sarvanga (heel) + asana (houding). Sommige woorden kan je makkelijk herkennen:

  • ardha: half
  • urdhva: opwaarts
  • supta: liggend op je rug
  • sirsa: hoofd
  • janu: knie
  • pada: voet
  • surya: zon
sanskriet
sanskriet

Mantra’s in Sanskriet

Misschien nog wel het meest bijzonder zijn de mantra’s. Het zijn klanken, woorden of zinnen die samen gezongen of uitgesproken worden. De klanken zorgen voor trilling en resonantie die je kan voelen in je lichaam. Wie ze ooit leerde in een yogales, bromde wellicht de eerste keer gewoon iets mee wat erop leek. Maar als je ze ziet en bewust meezingt, zijn ze bijzonder om te delen.

Om

Over de Om-klank bestaan veel verschillende verhalen. Traditioneel spreek je deze mantra trouwens uit als ‘aum’. Je komt deze mantra tegen bij het begin of einde van een yogales.

Lokah Samastah Sukinoh Bhavantu

Moge alle wezens in het universum gelukkig en vrij zijn. Een mantra over geweldloosheid, in balans met alles en iedereen in je omgeving. Een van mijn eigen leraars, Luc Acke, heeft een prachtige versie van deze mantra. Je kan die hier beluisteren.

Om Namah Shivaya

Letterlijk: ik buig mijn hoofd voor Shiva. Je kan het interpreteren als het buigen voor je ware ik, je innerlijk.

Het chanten of zingen van de mantra’s kan je helpen om ontspanning, energie of verbondenheid te voelen. Maar voel je vooral vrij om er naar te luisteren, te zingen of ze in gedachten te blijven herhalen. Het is een mooi teken van respect voor de eeuwenlange traditie van yoga.