Heerlijke houdingen voor een productieve dag

Jij bent je ochtend. Als de natuur ontwaakt en de zon opkomt, zit je nog vol energie. En je bent nog niet afgeleid door alle dingen die je vandaag op je pad zal tegenkomen. Hoe jij je dag dan start, bepaalt hoe de rest van je (hopelijk) productieve dag zal verlopen.

Veel yogi’s hebben een ochtendritueel dat ze elke dag herhalen. Ze zweren bij een vliegende start van je dag door tijd te nemen voor beweging en meditatie. Om dat vol te houden, moet je al best een ochtendmens zijn. En wat discipline hebben. Maar ook af en toe even tijd nemen voor een ochtendmoment (thee drinken, enkele yogahoudingen, een korte meditatie) helpt om zélf de toon van je dag te bepalen.

Wie ’s ochtends een boost geeft aan lichaam en geest, kan met vertrouwen de dag kan starten, en heeft meer ruimte voor creativiteit en productiviteit. Je bent minder snel afgeleid en staat evenwichtig in je schoenen. Met deze simpele stappen kan jij je dag goed starten:

 • Begin je dag vroeg. Je hoeft niet heel erg vroeg uit de veren, maar blijf ook niet onnodig lang in je bed liggen. Zorg ervoor dat je tijd genoeg hebt om ontspannen wakker te worden en je ochtendroutine te doen. Meestal is twintig minuten voldoende. Haast hoort daar niet bij.
 • Observeer de stilte. Ga zitten op je yoga mat, in een comfortabele houding. En luister gewoon naar de geluiden rondom je. De stilte in je opnemen kan heel krachtig zijn. Het is het tegenovergestelde van wat je wellicht de rest van de dag zal doen: veel doen, productief zijn, multitasken. Neem je daarom voor om enkele minuten niets meer te doen dan te observeren.
 • Neem de tijd om enkele yoga houdingen of asanas te doen die je kracht geven voor de rest van je dag. Onderaan dit artikel staat een korte yogareeks van houdingen die precies dat doen.
 • Start je dag met een ademhaling. In yoga heet het sturen van je adem Pranayama. Door ’s ochtends te beginnen met een ademhalingsoefening, geef je rust aan je hele lichaam. Je kan voor een ademhalingstechniek kiezen die je doorheen de dag enkele keren herhaalt. Zo geef je telkens een sterk signaal van rust en evenwicht.

Doe één van deze tips en voeg elke dag een nieuwe toe aan je ochtendroutine. Pranayama, de ademhaling, komt meestal na de houdingen of asanas. Met onderstaande yogareeks zorg je voor een vliegende start van een boeiende en productieve dag.

productieve dag

Easy pose om te starten aan je productieve dag

Ken je dat gevoel van afleiding? Telkens iets anders dat je aandacht weer wegtrekt van datgene wat je eigenlijk zou moeten doen? Deze eerste houding brengt je focus naar je lichaam, naar het hier en nu.

 • Begin in een makkelijke zithouding, zoals Sukkasana (letterlijk: Easy pose) met je benen gekruist. Verleng je rug en laat je kruintje naar boven reiken. Sluit je ogen.
 • Breng je handen samen voor je borst. Voel de warmte van je handpalmen tegen elkaar. Ga met je aandacht een voor een langs je vingers en voel de zachte druk waarmee je vingers elkaar raken.
 • Neem tien ademhalingen in deze yoga houding. Open je ogen en ga verder met de practice.

Deze houding van de handen heet gebedshouding of Anjali Mudra. Varieer met deze houding door een andere handhouding aan te nemen. Bijvoorbeeld door je duim en wijsvinger samen te brengen. Deze aardende mudra wordt meestal gebruikt in een zittende positie waarbij je handen rusten op de knieën. 

Neerwaarts Kijkende Hond

In Downward Facing Dog komt je hoofd lager dan je hart. Een omgekeerde houding dus, die zorgt voor betere concentratie en meer focus. Blijf vijf ademhalingen in deze pose.

 • Kom op handen en knieën te zitten.
 • Krul je tenen onder en lift je knieën van de mat. Strek ze langzaam verder uit, maar hou ze heel lichtjes gebogen.
 • Duw je dijen naar achter toe en merk hoe je hielen in de richting van de mat bewegen.
 • Stap je rechtervoet tussen je handen om naar de volgende houding te gaan.

Doe je deze houding, dan kan je die ook in beweging doen. Wandel van de ene op de andere hiel, waarbij je telkens een van je knieën iets meer buigt.

productieve dag

Sterke Tweede Krijger

Blijf rustig ademen in deze houding. Vaak hebben we de neiging om onze adem te pauzeren, net wanneer die erg belangrijk is.

 • Je rechtervoet staat nu vooraan. Draai je linkervoet achteraan lichtjes naar binnen. Je heupen wijzen nu naar de linkerzijde van de mat. Buig je rechterknie en hou die recht boven je voorste enkel.
 • Strek beide armen uit, met je handpalmen naar beneden. Richt je blik over je voorste hand. Hou een sterke focus, laat je niet afleiden.
productieve dag

Reik verder met deze Gestrekte Hoek

 • Hou je benen precies zoals in Tweede Krijger.
 • Reik naar voor en zet je elleboog op je knie. Je kan ook een blokje zetten aan de binnenzijde van je voorste voet om je hand op te laten rusten. Heb je geen steun nodig, zet je hand dan op de mat.
 • Reik je bovenste arm op en over. Je handpalm wijst naar de mat. Als dat kan voor je nek, kijk je naar boven. Voelt dat niet goed, hou je hoofd dan in een neutrale houding.

Ga vanuit deze houding na vijf ademhalingen weer naar Tweede Krijger.

Flexibel én standvastig

Een productieve dag betekent ook: niet aan ideeën blijven vasthouden, maar voldoende buigzaam zijn. En soms ook meegaan, de andere kant uit. Deze Reverse Warrior of omgekeerde Krijgerhouding doet precies dat.

 • Draai je voorste hand zodat de palm naar boven wijst.
 • Reik je voorste arm op en naar de achterzijde van je mat.
 • Laat je achterste hand langs je dijbeen omlaag schuiven terwijl je ruimte creëert in de zij. Hou je voorste knie gebogen.

Keer na de laatste houding naar Neerwaarts Kijkende Hond en herhaal aan de andere zijde. Blijf na je practice nog even zitten op je yogamat. Voel het effect van de houdingen op je lichaam en geest. Ga dan verder met de rest van je ochtend en je productieve dag.

Meer redenen om je ochtend te starten met yoga? Lees het artikel over ochtendyoga met concrete tips hoe je ermee start

Beelden: Walter Pfennig via Pexels