Waarom je elke ochtend zou moeten starten met yoga

ochtend yoga

Ochtendyoga…ach. Als je een ochtendmens bent, sta je waarschijnlijk al te trappelen om iets met deze blogpost te doen. Ben je een avondmens, dan is de kans groot dat je met enige tegenzin alweer een artikel leest dat niet overeenstemt met jouw eigen dagritme.

En toch heeft het echt wel zin om je ochtend te starten met je eigen yogapractice. Hoe laat je die ochtend laat beginnen, daar beslis je natuurlijk zelf over.

Ochtendyoga: boost voor je dag

Hoeveel van ons starten hun dag niet met een kop koffie om wakker te worden? Of een blik op je smartphone? Als je elke ochtend start met een kop koffie, dan raakt je lichaam gewend aan die vroege opkikker van cafeïne.

Op dezelfde manier reageert je lichaam als je regelmatig ’s ochtends yoga beoefent en van yoga zelfs een vaste ochtendgewoonte maakt. Yoga laat je toe om spanning los te laten en je lichaam klaar te maken voor de dag.

Het vermindert gevoelens van angst en stress, en verbetert je lichamelijke en mentale gezondheid. Die voordelen van yoga draag je de hele dag verder met je mee, zeg maar een natuurlijke mentale en fysieke boost voor je dag.

Goed begonnen is…

’s Ochtends voelen je spieren vaak veel stijver dan ’s avonds. Probeer maar eens met je handen richting je voeten te gaan… zie je wel?

Een yogapractice in de ochtend zal vaker yogaposes bevatten die je meer energie geven en je lichaam opwarmen voor de dag die komt, zoals Zonnegroeten en actieve staande houdingen. 

Na je ochtendyogaroutine ga je de dag ook in met een andere mindset. Die zal je verder aanmoedigen om tijdens de dag gezonde en evenwichtige keuzes te maken: hoe je denkt, hoe je eet, hoe je reageert op uitdagingen. Yoga zal je aanzetten om gezond en evenwichtig te blijven, de hele dag door.

In het hier en nu

Een diepe buikademhaling ontspant het zenuwstelsel van het lichaam en zal je na afloop meer energie, meer alertheid en meer ontspanning geven.

Heb je een moeilijke of drukke dag voor de boeg? Yoga helpt je om in het hier en nu te blijven. Door te focussen op je ademhaling hou je je aandacht bij het moment zelf.

Zo vloeit je energie niet naar het piekeren over de rest van de dag, maar kan je die energie gebruiken om met een positieve kijk de dag in te gaan.

Foto’s – Andre Piacquadio via Pexels