Je eigen home yogapractice

Het mooie aan yoga is dat je het overal kan doen. In de yogastudio, buiten in het park, of gewoon thuis. Wil je beginnen met je eigen home yogapractice? Zo start je, en hou je het vol.

Jouw home practice is een aanvulling op ‘echte’ yogalessen onder begeleiding. Want hoe vaker je op de mat staat, hoe meer je het effect zal voelen. Je hoeft niet fanatiek te zijn en elke ochtend om 6 uur aan yoga te doen (hoewel, het mag!). Kies een plek, een moment en een stijl die voor jou passen.

1. Je eigen yogaplek thuis

Hier begint het allemaal mee: zorg voor een eigen plek om yoga te doen. En dat kan eigenlijk overal zijn, hoe groot of klein dan ook. Je hebt enkel plek nodig voor een yogamat, meer niet. Het kan dus ook perfect in de slaapkamer, in de keuken, in de logeerkamer…

Heb je meer plaats? Richt dan een yogaplek in, enkel en alleen voor yoga. Een plek waar je huisgenoten misschien ook kunnen lezen of ontspannen. Eentje die rust uitstraalt en waar je even weg bent van al de dingen die je nog moet doen (ja, volle wasmand! Ik heb het tegen jou!).

CreĆ«er een plek met zo weinig mogelijk afleiding, met een vlakke ondergrond om je mat te leggen. Voorzie een plekje voor al je props: blokjes, bolster, kussens, dekentjes… Richt yogaplek in met dingen die jij mooi vindt, lichtjes en planten!

yoga home practice
home practice yoga

2. Plan tijd in voor yoga

Ik wil wel, maar heb geen tijd. Klinkt bekend? Voor yoga moet je tijd maken, anders lukt het niet. Je zal niet vaak momenten hebben dat je niets anders om handen hebt. Kies liefst een moment waarop je niet gehaast bent, en er zo weinig mogelijk kans is om gestoord te worden.

Wat lukt het best voor jou? ’s Ochtends of ’s avonds? Tussen de middag in? Een uur lang yoga doen is voor veel yogi’s moeilijk, maar 20 minuten lukt veel beter. Kies voor kortere sessies, meerdere keren per week. En als het eens niet lukt: wees niet te hard voor jezelf. Het mooie aan yoga is ook dat je steeds opnieuw kan beginnen.

Een paar tips voor wie een vast yogamoment wil inplannen:

  • Laat je mat liggen op je vaste plek. Zo heb je een reminder en hoef je maar op je mat te stappen om eraan te beginnen.
  • Leg je yogakleding vlakbij. Tenzij je de hele dag in sportkleding rondloopt, is het handig om snel te wisselen.
  • Heb je huisgenoten? Laat hen weten dat je yoga doet en niet gestoord mag worden.
  • Volg je online lessen? Zet je laptop of tablet al klaar, zodat je enkel de yogales hoeft te starten.
yoga practice

3. Kies wat je wil doen

Hoe wil je jouw home yoga practice invullen? De keuze ligt helemaal bij jou. Als je gewoon bent om steeds dezelfde reeks houdingen te doen, is de keuze makkelijk. Doe die houdingen met je volle aandacht.

Weet je niet helemaal waar te beginnen? Gelukkig kan je online yogavideo’s vinden die je op weg helpen. Elke yogadocent heeft een eigen stijl, zoek iemand die bij jou past.

Je kan ook je eigen reeks samenstellen. lichaam zal je vertellen waar jij behoefte aan hebt. Start elke practice thuis zittend of liggend. Begin met even je ogen te sluiten. En voel waar je op dit moment nood aan hebt.

Ben je vermoeid, dan heb je misschien meer zin in een rustige Yin yoga practice. Heb je energie nodig, dan kan een pittigere sequentie je die beter geven.

Wil je samen een home practice starten?

Lees deze 10 snelle tips om thuis yoga te doen

Foto’s (c) Alisa Anton, Dane Wetton, Antonia Kofod, Cotton Bro