Zo doe je Zonnegroet A

Zonnegroet A – Surya Namaskara A

Er zijn vele varianten van de Zonnegroet of Sun Salutation in yoga. We nemen je stap voor stap mee door een van de meest voorkomende versies. Zonnegroeten komen meestal voor aan het begin van de yogapractice, omdat ze je lichaam van binnen- en buitenuit opwarmen. Om de lucht die je inademt te verwarmen, adem je altijd door je neus. Doe de Zonnegroet altijd op je eigen tempo. Als je buiten adem raakt, neem even tijd om te rusten in Child’s pose of vertraag je ritme. Herhaal deze zonnegroet zes keer.

 1. Tadasana
  Plaats je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 2. Urdhva Hastasana
  Adem in en strek je armen boven je uit. Kijk mee op naar je handen.
 3. Uttanasana – Voorwaartse buiging
  Adem uit en buig vanuit je heupen helemaal naar voor. Buig je knieën als dat nodig is.
 4. Ardha Uttanasana – halve voorwaartse buiging
  Adem in en kom op met je vingertoppen op de mat (of je handen op je scheenbeen). Maak een rechte rug.
 5. Chaturanga Dandasana
  Adem uit en stap op spring naar een hoge Plank. Je handen staan recht onder je schouders en je voeten zijn op heupbreedte uit elkaar. Blijf uitademen terwijl je je lichaam naar de grond laat zakken. Hou je ellebogen naar binnen. Je kan ook je knieën op de grond plaatsen.
 6. Urdhva Mukha Svanasana
  Adem in en strek je armen terwijl je je bovenlichaam rechtop brengt. Kies voor een lichtere optie, de Cobra, of ga voor de volledige versie: strek je armen volledig op en lift je knieën van de grond.
 7. Adho Mukha Svanasana
  Adem uit, lift je heupen op en rol over je voeten naar Downward facing dog. Je hielen hoeven de grond niet te raken. Maak lengte in je rug. Blijf hier voor vijf ademhalingen. Op je laatste uitademhaling buig je je knieën en kijk je naar voor.
 8. Ardha Uttanasana
  Adem in en stap of spring naar de voorzijde van je mat, met je voeten tussen je handen. Kom zoals in stap 4 halverwege recht. Plaats je vingertoppen op de mat (of je handen op je scheenbeen). Maak een rechte rug.
 9. Uttanasana
  Adem uit en buig opnieuw helemaal naar voor. Breng je neus naar je knieën.
 10. Urdhva Hastasana
  Adem in en breng je armen weer op tot boven je hoofd. Kijk op.
 11. Tadasana – Berghouding
  Laat je armen weer zakken en kom tot een neutrale houding.