5 tips voor een geslaagde yoga retreat

Yoga retreat yogavakantie

Toe aan je eerste yoga retreat? Of je nu een weekend weg of een yoga retreat in het verre oosten boekt, zal het niet makkelijk zijn om wegwijs te raken in het enorme aanbod aan yogavakanties. Voor je misschien moet vaststellen dat die yoga retreat op Bali toch niet helemaal je ding is… met deze 5 tips kies je de perfecte yoga retreat.

Bepaal je doel…

Eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat wil jij uit deze yoga retreat halen? Wil je even los van de buitenwereld met yoga bezig te zijn om verder te groeien in je practice? Wil je yoga doen tijdens je vakantie, maar wel op een interessante plek waar je naast je yogamat ook nog iets kan beleven? Of wil je toch vooral rust en tijd voor jezelf, gevoed door enkele uurtjes yoga per dag?

…en daarna pas je bestemming

Zoek een bestemming die je aanspreekt en die jouw verwachtingen kan invullen. Wil je dichtbij blijven of ga je voor een verre reis? Veel yogi’s combineren hun yogavakantie met surfen, pilates of wandelen. De meest populaire Europese bestemmingen zijn op dit moment (volgens bookyogaretreats.com): 1) Spanje, 2) Frankrijk en 3)  Griekenland. Wereldwijd zijn dat  1) Spanje, 2) India en 3) Thailand. Wil je even iets helemaal anders? Kies dan voor een van de opkomende bestemmingen: Cuba, Oeganda en Ecuador. Hou er rekening mee dat wanneer je in de winter reist, je best kiest voor een bestemming met een mild klimaat.

Welk type yoga wil je doen tijdens je yogaretreat?

Net zoals in de yogastudio is het aanbod groot: vinyasa, ashtanga, yin, restorative… Kies voor een retreat die actieve en ontspannende lessen evenwichtig combineert, zodat je energie op peil blijft. Twee yogalessen per dag vormen de ideale start. Een energetische ochtendpractice die je energie geeft voor de dag en een restorative les om de dag af te sluiten bijvoorbeeld. Onze tip? Check wie je yogadocent zal zijn. Als je zeker wil zijn dat de yogateacher je bevalt, zoek dan iemand die je kent en eventueel al zelf les bij volgde.

Ga alleen en plan tijd alleen

Ook al ga je samen met een groep, tijd voor jezelf nemen is essentieel. Door uit je dagelijkse routine te stappen, komt er in je hoofd veel ruimte vrij om over dingen na te denken. Daarom: reis solo. Laat vriendinnen, familie,…thuis en investeer volop in tijd voor jezelf. Neem een goed boek mee om te lezen wanneer je alleen bent, of schrijf zelf je gedachten neer. Verdwaal met je fototoestel in de hand. De meeste yogi’s zijn trouwens alleenreizigers, dus maak je geen zorgen: je zal je niet snel eenzaam voelen.

Deconnecteer

Hoe schitterend de vergezichten ook zijn in Marokko, hoe fantastisch het eten in Thailand…bewaar je mooie momenten voor jezelf. Als je elke keer er iets bijzonders gebeurt je smartphone bovenhaalt, verlies je de mogelijkheid om iets langere tijd offline te zijn. Zet je smartphone uit of nog beter: laat hem thuis. Koester bijzondere momenten, schrijf ze neer in een reisdagboek en vooral: geniet ervan op het ogenblik dat ze er zijn.

Zelf nog tips voor een geslaagde yoga retreat? Of fijne plaatsen om naartoe te gaan?