Ontspan met deze yoga houdingen voor nek en schouders

Heb jij aan het einde van je dag ook pijn in je schouders of nekpijn? Stijve schouders en pijn komen erg vaak voor, zeker als je lang en vaak aan een bureau zit of lang naar een schermpje tuurt. Het goede nieuws? Er zijn heel wat ontspannende yoga houdingen voor nek en schouders.

Die houdingen kunnen je de nodige verlichting brengen én de effecten van de hele dag zitten tegengaan. Hoe vaker je ze doet, hoe meer je je bewust kan worden van een gezonde lichaamshouding.

Steeds vaker heeft pijn in de regio rond je nek en schouders ook een dieperliggende oorzaak. Het is een signaal van stress die zich opbouwt in je lichaam. Ben jij iemand die bij stress je schouders optrekt, vaak zonder het te merken? Je bent niet de enige.

Stress is een belangrijke oorzaak van nek- en hoofdpijn. Je bewust worden van het simpele feit dat je je schouders optrekt, kan je al helpen. Deze oefening voor nek en schouders is een eerste stap om spanning rond je schouders los te laten.

Eenvoudige start: hoe voelen je nek en schouders?

Deze makkelijke oefening kan je overal doen, al zittend, ook aan je bureau of onderweg. Het kost je maar een paar minuten. Zo doe je het:

 • Ga zitten in een comfortabele houding. Verleng je rug. Lift je borstbeen zachtjes op.
 • Adem in en beweeg je schouders in de richting van je oren.
 • Laat ze op een uitademhaling weer zakken. Herhaal drie tot vijf keer.
 • Neem nog een vijftal ademhalingen, dit keer zonder je schouders te bewegen.

Hou je voor om geen verhaal te vertellen over het waarom van je nek- of schouderpijn. Terugkeren naar de bron van spanning helpt je zelden vooruit. Vaak is er niet één oorzaak, wel het signaal van je lichaam dat je het even rustiger aan of anders moet doen.

Heb je wat meer tijd? Rol je yogamatje uit en doe enkele yogahoudingen voor nek en schouders.

yoga houdingen voor nek en schouders

Knieën naar je borst

 • Ga op je rug liggen. Je kan een kussen of dekentje onder je hoofd leggen als dat comfortabel voelt.
 • Breng je knieën dichtbij je borst. Leg je handen op je knieën of sla ze eromheen, alsof je ze knuffelt.
 • Hou deze houding vijf ademhalingen aan.

Hou in deze houding je aandacht op het gebied rond je schouders. Voel je schouderbladen rusten de mat.

yoga houdingen voor nek en schouders

Achter je rug

 • Verstrengel je vingers achter je rug. Lukt dat niet, dan kan je ook een van je polsen vastnemen.
 • Strek je armen achter je rug uit.
 • Druk je handen zachtjes in elkaar.

Ervaar je pijn tussen de schouderbladen? Dan is dit een van de go-to yoga houding voor nek en schouders voor jou. Wil je een diepere stretch? Beweeg je armen dan van je lichaam weg. Deze stretch zou fijn moeten voelen tussen de schouderbladen.

Spanning loslaten in Kindhouding

 • Kom op handen en knieën zitten.
 • Breng je heupen in de richting van je hielen en buig naar voor.
 • Laat je voorhoofd rusten op de mat. Heb je pijn aan je nek? Neem een dekentje of kussentje om je voorhoofd te ondersteunen.

Met deze houding kan je spanning loslaten die zich misschien de hele dag heeft opgebouwd in je schouders en nek. Van Kindhouding of Balasana zijn er vele variaties. Leg je armen voor je lichaam of naast je. Vind die houding die je rust brengt.

Welke yoga houdingen voor nek en schouders doe je beter niet?

Vermijd even houdingen die veel druk zetten op het gebied rond je nek of schouders. Zorg voor jezelf. Yoga houdingen kunnen deugd doen, maar als je een stekende pijn voelt in een pose, kom er dan meteen uit. Heb je last van chronische schouder- of nekpijn. Kijk samen met je dokter welke yoga houdingen verlichting kunnen brengen.

Lees verder: Dit is waarom zachte yoga iets voor jou is

Foto’s: Vlada Karpovich via Pexels