Hoe kies ik een yogamat

yogamat

Een yogamat is zowat het enige wat je als yogi écht nodig hebt. En gezien jouw voetjes hopelijk veel uren op die yogamat gaan staan, kies je beter de juiste. Met deze tips vind je die in een mum van tijd.

Wat voor yogi ben je?

Welke stijl van yoga doe je? Voor Bikram of Hot yoga zal je een andere mat nodig hebben dan voor Yin yoga. Waar doe je vooral yoga, thuis of in een studio? Reis je veel met jouw yogamat? 

Heb je bepaalde aanpassingen nodig (lengte, breedte)? Schijf ze alvast even neer, ze zullen voor een groot deel bepalen wat voor yogamat bij jou past.

De juiste dikte yogamat

Je kan yogamatten vinden van 2, 3, 4, 6, 8 en 10 mm. De standaard ligt op 4 mm, wat voor de meeste yogi’s prima is.

Draagbaar Neem je jouw mat overal mee naartoe? Dunnere matten zijn makkelijk om mee te nemen, dikkere matten wegen zwaarder en zijn minder draagbaar. Sommige merken maken ook speciale reismatten van 2 mm dikte, die ultralicht zijn in transport.

Ondergrond Veel hangt ook af van de ondergrond waarop je yoga zal doen: wil je yoga doen op een warme houten vloer, dan kan een dunne mat al voldoende zijn. Doe je yoga op een koude, harde vloer, dan kan een dikkere yogamat (vanaf 6 mm) voor extra comfort zorgen.

Lengte en breedte

De standaard yogamat op de markt is 183 cm lang en 60 cm breed. Maar als je iets groter of breder bent, dan heb je wellicht veel aan een langere of bredere mat. Langere matten bestaan meestal in 200 of 215 cm lengte.
Naast de 60 cm brede matten zijn nu ook tot 80 cm brede matten verkrijgbaar. Ideaal voor wie wat meer ruimte wil.

Duurzaamheid en materiaal

Yogamatten komen in allerlei materialen. Wil je ecovriendelijk zijn, kies dan voor een volledig biologisch afbreekbare mat. De prijs van je mat wordt grotendeels bepaald door het materiaal. Dit zijn de meest gebruikte materialen voor sticky (non-slip) yogamatten:

  • PVC (Polyvinylchloride) Vaak gebruikt voor eenvoudige, goedkopere matten. Hou er rekening mee dat dit type mat het milieu erg belast: in het productieproces worden kankerverwekkende stoffen gebruikt. Deze matten zijn niet recycleerbaar en geven bij het verbranden opnieuw gifstoffen af. Richtprijs: tussen 10 en 30 euro.
  • Natuurrubber is duurzaam en heeft goeie grip. Deze mat trekt transpiratievocht weg van het oppervlak. Richtprijs: tussen 40 en 100 euro.
  • TPE (Thermisch Plastic Elastomeer) is een soort van rubber. Ze geeft geen giftige stoffen af tijdens de productie omdat ze voornamelijk bestaat uit koolstof en waterstof. Het gesloten celschuim is makkelijk schoon te houden. Richtprijs: tussen 40 en 100 euro.
  • PER (Polymer Milieu Resin)  lijkt erg op PVC, maar is afbreekbaar. Tijdens het productieproces komen geen giftige stoffen vrij. Richtprijs: tussen 50 en 100 euro.

Grip

Wat je zeker niet wil, is dat je mat gaat schuiven op de vloer. Of dat jij gaat schuiven op de yogamat! Kies dus een mat die voldoende grip heeft langs beide zijden. Je herkent matten met goede grip aan nopjes aan de onderkant of een bepaalde textuur aan de bovenkant. Zeker in actieve stijlen (Ashtanga, Vinyasa) wil je een mat met goeie grip. Doe je Bikram Yoga, kies dan voor een mat die speciaal daarvoor is uitgerust en extra absorptievermogen heeft.

Sta  je al een tijdje op jouw yogamat en weet je niet zeker of ze al aan vervanging toe is? Check of de mat nog de grip heeft en de nodige steun biedt. Doet ze dat, dan kan je er nog een hele tijd van genieten.

Prijs

Als beginner wil je misschien even ‘uitproberen’ met een basic mat voor je investeert in een duurzame en degelijke mat. Als je nadien beslist dat yoga toch niks voor jou is, heb je geen grote kosten gemaakt. Gaandeweg ontdek je trouwens ook wat je zoekt in een mat, dus de aankoop van een yogamat even uitstellen kan een goed idee zijn.

Look & feel van jouw yogamat

Wil je een mat waarmee je de rest van je leven verder kan? Of koop je liever elke paar jaar een nieuwe mat in een ander kleurtje? Bedenk goed wat je wil: een frisse modekleur kan erg mooi zijn in de zomer, maar na een paar jaar ben je er misschien helemaal op uitgekeken. Wil je een mat die levenslang meegaat? Ga dan voor een neutrale en tijdloze kleur.

Foto’s: Karoline Grabowski en Elly Fairytale via Pexels