Hoe kies je de beste yogablokjes?

Yogablokje

Kan jij nog zonder yogablokjes? Ik niet alvast. Yogablokjes zijn zowat de populairste yogaprops die er zijn. Naast dekens, bolsters en kussens bieden ze steun tijdens je yogapractice. Je kan ze inzetten in alle actieve vormen van yoga, maar ook in de meer passieve stijlen zoals Yin Yoga en Restorative Yoga. Wil jij je eigen yogablokjes kopen? Dan kies je best de juiste blokjes voor jou.

Eerst even dit: een van de belangrijkste yogaleraren ter wereld, B.K.S. Iyengar (1918-2014) introduceerde de yogablokjes in het westen. Yogablokken zijn niet noodzakelijk voor yoga, maar intussen wel heel aanwezig in de yogales. Ze zijn ideaal om je te ondersteunen, je veilig in een nieuwe houding te laten gaan of je een yoga pose op een andere manier te laten ervaren.

Lange tijd stond het ego het gebruik van yogablokjes in de weg. Wie al even yoga deed en geen beginner meer was, liet de yogablokjes links liggen. Jammer, want ze kunnen zelfs voor de meest ervaren yogi je ervaring verrijken. Intussen zijn ze zo geliefd dat velen (waaronder ik!) ze niet meer kunnen missen. Blokjes maken elke yogapractice weer anders én interessanter. Gebruik ze om:

  • yogahoudingen toegankelijker te maken. Raak je niet goed aan de grond? Gebruik een blokje om de grond dichter naar je toe te brengen.
  • meer uitdaging in yogaposes te brengen of je evenwicht te geven bij staande houdingen die balans vragen. Een Derde Krijger bijvoorbeeld.
  • steun te bieden om te kunnen ontspannen en een houding anders te ervaren. Denk maar aan de vele Yin en Restorative houdingen waarin blokjes een belangrijke rol spelen.

Overtuigd dat yogablokjes jouw practice rijker maken? Dan kan je kiezen uit een heel aanbod van vormen en maten.

Kiezen voor de beste yogablokjes voor jou

Yogablokje

Foam, hout of kurken blokjes?

  • Houten yogablokjes

Yogablokjes waren traditioneel in hout, nu komen ze in veel materialen. Wil je een hol yogablokje, dan kan je kiezen uit bamboe, zacht of hardhout. Ze zien er mooi uit, maar kosten doorgaans wat meer en zijn wat zwaarder. Voor passievere yogastijlen zijn ze minder geschikt omdat ze minder comfortabel zijn. Voor actieve vormen van yoga zijn ze prima.

  • Foam yogablokjes

Foam (of schuimrubber) zijn de lichtgewichten onder de yogablokjes. Ze zijn licht en makkelijk schoon te maken, en komen in heel wat mooie en frisse kleuren. Nadeel? Ze raken sneller beschadigd en voelen soms wat minder stabiel aan.

  • Kurken yogablokjes

Voor mij zijn blokjes uit kurk mijn absolute favoriet, omdat ze warm en natuurlijk aanvoelen. Kies je voor kurk, dan krijg je blokjes die mooi blijven liggen op je yogamat en ook erg geschikt zijn voor de rustige yogastijlen. Ze gaan meestal iets minder lang mee dan de andere yogablokken.

Zo groot moet je yogablok zijn

Doorsnee yogablokjes zijn rechthoekig: ongeveer 22 cm lang, 13 cm breed en 7 centimeter hoog. Je hebt ook dikkere, dunnere, bredere, smallere, grotere, afgeronde of eironde yogablokken. Met een standaard yogablokje kan je eigenlijk zowat alles doen.

Hoeveel blokjes heb je nodig?

Met één yogablok kan je veel houdingen doen. Heb je er twee, dan kan je meer experimenteren met staande en balancerende houdingen. In Restorative Yoga heb je er voor sommige houdingen zelfs vier nodig. Laat het dus afhangen van de yogastijl die je wil doen. Mijn tip? Koop er zeker twee, dan zit je zeker goed.

Alternatieve yogablokken

Ja. Er zijn alternatieven als je geen yogablokje bij de hand hebt. Gebruik dikke boeken (gebruik je er meerdere, zorg dan voor dezelfde hoogte), liefst boeken die tegen een stootje kunnen. Je kan ook stevige dekentjes of kussens op elkaar stapelen. Handig, toch?

In dit artikel geef ik nog meer alternatieven om je eigen yogaprops te maken, gewoon met spullen die thuis hebt liggen