Deel van een groter geheel: Vishuddha Chakra

Deel van een groter geheel: Vishuddha Chakra

Keelchakra – Vishuddha Chakra – विशुद्ध

De vijfde chakra wordt vaak afgebeeld als blauw, hemelsblauw. In het hindoeïsme symboliseert de kleur blauw de communicatie. Deze Vishuddha Chakra hangt nauw samen met het spraakcentrum en het klankcentrum van ons lichaam. Niet enkel spraak, maar ook het gehoor vormt mee de kern van dit energiecentrum.

Geef uiting aan jezelf met Vishuddha Chakra

  • Gelinkt met het element ruimte (ether), gehoor en de kleur blauw.
  • Deze chakra werkt diep in op keel en het endocrien systeem (klieren).
  • Draait rond het verwerken van zintuiglijke indrukken.

Als deze chakra in balans is, durf je je creatief, oprecht en hartelijk uit te drukken. Is deze chakra overactief, dan is de kans groot dat je over alles een mening hebt. Je zal sneller kritiek durven uiten op anderen en dat (vaak) minder subtiel doen dan anders. Is de Vishuddha Chakra minder actief, dan ervaar je moeilijkheden om jezelf te uiten en zullen anderen je moeilijker kunnen begrijpen.

Tips

Open de Vishuddha Chakra met de combinatie Sarvangasana (Schouderstand), Halasana (Ploeg) en Matsyendrasana (Fish Pose). Of ga voor de zachte knie-borst-kinhouding, de yoga houding met acht contactpunten met de vloer: twee voeten, twee knieën, twee handen, borst en kin.

Eindig je yoga oefeningen met Savasana (Lijkhouding). Probeer aandacht aan de keelchakra te besteden door je keel en hals te laten ontspannen. Spanningen die hier worden vastgehouden, blokkeren de energie die anders vrij door je lichaam kan stromen.

De Vishuddha Chakra wordt gelinkt met het element ether. Dat wordt gezien als het minst aardse element, dat je losmaakt van je persoonlijkheid en verbindt met de totaliteit, het grote geheel. Neem af en toe de tijd om naar het weidse blauw van een open hemel te kijken. Zie jezelf als deel van een groter geheel.

Lees meer over de 7 chakra’s in je lichaam.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.