Een plek van jezelf: Sacraalchakra

Een plek van jezelf: Sacraalchakra

Sacraal chakra – Svadhishthana Chakra – स्वाधिष्ठान

Diep in je onderbuik, net onder je navel, ligt de Svadhishthana chakra of sacraal chakra. Die hangt samen met geslacht en seksualiteit maar ook met creativiteit. Svadhishtana betekent in het Sanskriet bekoorlijkheid. Het staat voor lichamelijke en geestelijke vreugde.

Stabiliteit en aarding

  • Gelinkt met het element water, smaakzin en de kleur oranje.
  • Deze chakra heeft een impact op je onderbuik, nieren, blaas, bloedsomloop, klieren, bekken, baarmoeder en voortplantingsorganen.
  • Alles wat je eigen identiteit bepaalt: creativiteit, plezier, verlangen, seksualiteit.

Bij een stabiele chakra stroomt je energie vrij door je lichaam. Emoties kan je vrij uiten en je voelt geen behoefte is om ze te onderdrukken. Je hebt een grote vitaliteit, levenslust en straalt dat ook uit op andere mensen. Als dit energetisch centrum geblokkeerd is, leidt dat tot onvervulde verlangens, jaloezie en angstgevoelens.

Naar een juist evenwicht

Svadhishthana chakra is sterk verbonden met je waterhuishouding. Bewegingen die ons vloeiend en soepel maken, dragen bij tot een goed evenwicht. De Zonnegroet is daarom een van de beste sequenties om te doen voor meer innerlijke en uiterlijke vreugde.

Svadhishthana chakra levert de energie om jezelf open te stellen voor anderen. Yoga houdingen die de creativiteit stimuleren of je heupen openen, werken diep in op dit deel van je lichaam. Natarajasana, Balasana of Trikonasana bouwen mee aan meer levensvreugde door je tweede chakra. 

Lees meer over de 7 chakra’s in je lichaam. 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *