Sahasrara chakra: bereik het allerhoogste

Sahasrara chakra yoga oefeningen

Hoofd- of kruinchakra – Sahasrara Chakra – सहस्रार)

Deze ‘duizendbladige lotus’ is de zevende en laatste chakra. De chakra bevindt zich aan de kruin van je hoofd. Deze Sahasrara chakra staat voor spiritualiteit en het hogere bewustzijn. Meer dan de moeite dus om wat meer aandacht te besteden aan deze bijzondere plek van energie.

Duizendbladige lotus

  • Gelinkt met de kleur violet.
  • Deze chakra werkt diep in op het hele lichaam en geest.
  • Speelt in op het vermogen om met jezelf en alles in je leven in harmonie te zijn.

Deze plaats wordt gezien als de ontmoetingsplaats van het eindige (het lichaam en ego) en het oneindige (het universum, de ziel). Tijd en ruimte vervagen er. Wie deze chakra weet te ontwikkelen, ontdekt een diepgaand gevoel van harmonie, vrede en eenheid in zichzelf.

Openen van de zevende chakra

Een van de meest toegankelijke asana’s die de kruinchakra stimuleren is Savasana (Lijkhouding). De yoga houding vormt de afsluiter van elke yoga practice, maar kan je ook daarnaast oefenen. Ga op je rug liggen op een mat of deken. Laat je voeten zachtjes uit elkaar vallen en laat het lichaam volledig ontspannen. Sluit de ogen. Deze yoga houding lijkt makkelijk, maar is dat allesbehalve.

Andere yoga houdingen die inwerken op de Sahasrara chakra zijn Garundasana (Eagle’s Pose), Natarajasana (Dancer’s Pose), Virabhadrasana III (Warrior III), Tadasana (Berghouding) en Vrksasana (Boomhouding).

Als laatste: mediteer. Kies een meditatiehouding die bij je past. Je kan een kussen gebruiken om op te gaan zitten om langer in deze pose te blijven. Plaats de handen op de knieën en sluit de ogen. Visualiseer de stroom van energie die vloeit van in je kruin tot de wortelchakra.

Lees meer over de 7 chakra’s in je lichaam.