Slow travel: het Portugese platteland met de Historical Way (Rota Vicentina)

De langeafstandswandeling Rota Vicentina loopt langs meer dan 400 km van de Portugese westkust, langs de regio’s Alentejo en Algarve. De route bestaat uit twee takken: de Historical Way langs het platteland, de Fisherman’s Way langs de kust. Geen drukte, geen auto’s, geen massa’s toeristen. Je kiest voor de Rota Vicentina omdat je graag wandelt en zoekt naar rust.

Wij liepen in februari 2020 het noordelijke deel van de Historical Way en combineerden die met 4 dagen de Fisherman’s Way. In dit artikel bekijken we enkel de Historical Way, die loopt van het noordelijke Santiago do Cacém naar het zuidelijke Cabo de S. Vicente. In totaal is de route 229 km lang.

Volg de Historical Way van Santiago tot Porto Covo in 3 etappes:

 • Dag 1: Santiago do Cacém tot Vale Seco (18 km – 6 uur)
 • Dag 2: Vale Seco tot Cercal do Alentejo (23 km – 6,5 uur)
 • Dag 3: Cercal do Alentejo tot Porto Covo (16,5 km – 5 uur)

Wat is het beste moment voor de Rota Vicentina?

 • Buiten seizoen: van november tot maart – wij wandelden de Rota in februari en vonden er de stilte, rust en mooi weer. Alles is groen, en het is een pak zonniger dan thuis. Hou er rekening mee dat het weer nog wisselvallig kan zijn. Veel wandelaars kom je niet tegen op dit deel van het traject, je wandelt bijna alleen.
 • Laagseizoen: maart, april en september, oktober – zowel de lente als het najaar zijn goeie momenten om te wandelen: het is niet te warm, het is niet te druk en je kan aan een redelijke prijs verblijven.
 • Hoogseizoen: juli en augustus – hoewel de kust je zeker zal aanspreken in hartje zomer, is het te warm om lange afstanden te wandelen. Je kan erg vroeg beginnen, maar weet dat tegen de middag de temperatuur al rond 30 graden kan liggen.

Santiago do Cacém tot Vale Seco

 • 18 kilometer
 • gemiddelde wandeltijd: 6 uur
 • moeilijkheid: 3/5

Met z’n rijk gevulde citroen- en sinaasappelbomen, brede straatjes en historische kern is Santiago do Cacém een plaatje. Eens je de steile kasseitjes hebt beklommen tot het hoogste punt van Santiago, de kerk (Igreja Matriz), ben je klaar om echt te starten aan de Rota Vicentina. Loop eerst even rondom het kasteel, aan de langste zijde 190 meter lang. Vandaag staan enkel de muren nog recht, maar vroeger keek het kasteel vanop zijn dominante positie uit over heel de aangrenzende vlakte. Volg vanaf hier de rood-witte markering. De weg voert je al snel uit het stadje, het echte Portugese platteland in.

De hele dag vult zich met velden, heuvels en paden die de lokale gemeenschappen met elkaar verbinden. Bijzonder zijn de kurkbossen, met die prachtige oude kurkeiken. Kijk regelmatig nog eens achterom naar het kasteel van Santiago, dat je langzaam achter je laat. Je wandelt de hele dag zonder een dorp tegen te komen. Na 12,5 km kan je de route verlaten naar Paiol, een klein dorpje waar je je opnieuw kan bevoorraden. Wij lieten de route links liggen en wandelden meteen door tot Vale Seco.

Aan het eind van de dag kom je aan in Vale Seco. Je kan het niet echt een dorp noemen: het is een verzameling van huizen met een bar in het midden van het dorp. Maar het ligt wel in een prachtige omgeving, met eens je uit het dorp wandelt, uitzicht op die prachtige windmolens.

Vale Seco tot Cercal do Alentejo

 • 23 kilometer
 • gemiddelde wandeltijd: 6,5 uur
 • moeilijkheid: 2/5

Eindeloze velden, verlaten boerderijen, nog meer kurkbomen. Vertraag. Kijk rond. En merk op hoe weinig mensen je ontmoet. Je komt vandaag één dorpje tegen (na 8 km), Vale de Éguas, waar je kan stoppen voor een pauze.

Je eindigt in Cercal do Alentejo, een klein stadje op 15 km van de kust. Het oogt niet bijzonder toeristisch, de inwoners leven vooral van de haven. Het plein met de rotonde (Largo dos Caeiros) is de belangrijkste ontmoetingsplek voor de inwoners hier. Vlij je neer en geniet ervan om weer even onder mensen te zijn.

Vanuit Cercal do Alentejo heb je twee opties in de route: verder naar Sao Luis (18 km) om verder te gaan op de Historical Way, of naar Porto Covo (18 km) voor de Fisherman’s Way.

Cercal do Alentejo naar Porto Covo

 • 16,5 kilometer
 • gemiddelde wandeltijd: 5 uur
 • moeilijkheid: 2/5

Voor ons de laatste dag op de Historical Way, de laatste blik op het rurale Portugese landschap. Met nu ook de snel groeiende eucalyptusbossen die hoog boven je uittorenen. Na 13 km wandel je door het dorpje Pouca Farinha, met een klein restaurantje. Je start dan aan het laatste deel van de route van vandaag, de laatste rechte lijn richting oceaan. Stop bij aankomst in Porto Covo even, neem de zeelucht in je op en laat je blik dwalen over de prachtige baai.

Verblijven

Wij kamperen het liefst wanneer we aan het hiken zijn, maar zeker op het eerste deel van de Rota Vicentina zijn er nauwelijks campings. Je kan natuurlijk kamperen combineren met verblijven in guesthouses. Verblijf in een hostel is vaak de meest goedkope optie, naast kamperen. Je neemt dan een bed in een slaapzaal. Niet elk dorp of stad heeft trouwens een hostel. Wel zijn er hotels en guesthouses, die bieden privékamers aan, al dan niet met gedeelde badkamer. Inchecken in de hotels is doorgaans pas vanaf 15 uur. Op de meeste plekken bel je het nummer dat aangegeven staat op de deur.

Onze ervaringen

Covas – Santiago do Cacém – vlak naast de busterminal. Covas heeft kamers boven het restaurant en de bar. Gehorig, zeker in de zomer. Gedeelde badkamers zijn prima in orde. Niet de beste plek waar je zal verblijven, maar verder ok.

Moinhos do Paneiro – Vale Seco – dik halfuur wandelen vanuit Vale Seco, maar bijzonder de moeite waard. Tussen twee windmolens, op een prachtig domein. Wij kregen een kleine bungalow met fantastisch uitzicht en bleken de enige gasten. Geweldig ontbijt met versgebakken brood.

Solar do Alentejo – Cercal do Alentejo – erg fijne plek in hartje Cercal. Moderne kamers in IKEA-stijl met gemeenschappelijke keuken en lounge. Je hoeft niet ver te lopen: winkel om de hoek en fijn eetplekje vlakbij in de straat.

Onderweg

 • Je kan vanuit Lissabon met de bus naar het startpunt van de route, Santiago do Cacém. Neem op de luchthaven de Aerobus nummer 2 naar de eindhalte, Sete Rios Bus Station. Van het busstation vertrekt een rechtstreekse bus naar Santiago do Cacém. Boek de reis op voorhand via busmaatschappij Rede Expressos of koop een ticket in het station. De rit duurt 2 uur.
 • De route is goed gemarkeerd en duidelijk aangegeven. Je hebt geen kaart nodig, je kan zo de rood-witte markeringen volgen. Enkel in de dorpjes is het soms wat opletten: je kijkt snel over een markering heen. Ben je de weg kwijt? Loop opnieuw naar de markering die je laatst zag.
 • Verwar niet met de rood-gele markeringen. Die geven de circulaire routes aan, trouwens ook een aanrader.
 • Wij liepen met onze rugzakken en vonden het prima. Toch liever enkel met je dagrugzak op pad? Je kan een bagagetransfer boeken.
 • Neem genoeg water en voorraad mee: er zijn dagen waarop je geen winkel tegenkomt, tenzij je een omweg maakt. Zo kan je op de eerste dag na 12,5 km een omweg maken naar Paiol (op 1 km van de route).
 • Op het Portugese platteland houden veel landbouwers een waakhond. Ze zitten bijna allemaal achter een hek of vast aan de ketting, maar kunnen je vaak wel even doen schrikken. Blijven ademen…je bent er zo weer voorbij.