Manipura Chakra voor meer vuur

Manipura Chakra in yoga

Zonnevlecht- of navel chakra – Manipura Chakra – मिणपूर

Manipura staat voor ‘stad van juwelen’ en situeert zich ter hoogte van je navel (zonnevlecht of solar plexus). Deze chakra is de belangrijkste plek om energie op te slaan. Van hieruit wordt levensenergie of prana verspreid over je hele lichaam.

Meer zelfbewustzijn door Manipura chakra

  • Gelinkt met het element vuur, gezichtsvermogen en de kleur geel.
  • Deze chakra wordt geassocieerd met je maag, lever, milt, alvleesklier, galblaas, dunne darm en buikholte.
  • Alles wat je eigen ik vormt: zelfbewustzijn, ontwikkeling, zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Wanneer deze chakra goed ontwikkeld is, geeft hij je een groot gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je staat doelgericht in het leven en weet wat je wil. Moeilijke periodes kan je doorkomen omdat je over het nodige geduld en uithoudingsvermogen beschikt. Een onderontwikkelde chakra geeft je onzekerheid en het gevoel dat een duidelijk doel in je leven ontbreekt. Een te sterk geladen chakra zorgt dan weer voor overdreven ambities, jaloezie en het ongezond streven naar macht.

Zoeken naar evenwicht

Met je ademhaling kan je het vuur in je aanwakkeren. Een van de beste manieren is de Kaphalabhati of Vuurademhaling. Bij de uitademing trek je de buikspieren krachtig in, zodat je middenrif lichtjes omhoog komt en de lucht uit je longen wordt geperst. Elke inademing zorgt ervoor dat je longen zich opnieuw helemaal kunnen vullen.

Yoga houdingen met draaiingen (twists) als Pavritta Trikonasana (omgekeerde driehoek) versterken deze Manipura chakra. Ze stimuleren de buikorganen en werken bovendien ontgiftend.

Ook Balasana (Child’s Pose) werkt diep in op de Manipura chakra. Plaats vanuit Downward facing dog je knieën op de grond en breng ze nog iets wijder uit elkaar. Rust met je zitvlak op je hielen en leg je voorhoofd op de mat. Laat je lichaam volledig ontspannen in deze houding. Hou 5 tot 8 ademhalingen in deze pose, tot zo lang comfortabel aanvoelt voor jou.

Lees meer over de 7 chakra’s in je lichaam.